Platforma care generează certificatele digitale COVID-19 a devenit funcțională! Cum se completează

Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID a devenit funcțional joi dimineață. Primele certificate au fost generate. Site-ul a funcționat pe durata testului realizat de reporterul G4Media, dar mai mulți cititori au reclamat faptul că site-ul nu funcționează sau că au probleme la utilizare.

Cei care doresc un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 trebie să acceseze platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Iată cum pot fi obținute certificatele digitale în 8 pași:

 1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
 3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
 5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

Citiți și Pictorița care a plonjat cu mașina în Ciric spune că nu este însărcinată.

 1. În funcție de categorie, se completează:
 • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
 • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
 • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
 1. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
 2. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Citiți și VIDEO Un bloc a luat foc după ce a fost lovit de un trăsnet.

Câteva precizări importante:

 1. Certificatul este gratuit.
 2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
 3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
 4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
 5. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.
TUIASI: Au început școlile de vară.
 1. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.
 2. Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Ciți mai multe aici.

Citiți și Sfinţii Petru şi Pavel au adus la Iaşi aproape 180 de amenzi rutiere.

Citiți și Pentru că s-a plâns de vremea din Kuweit pe TikTok, un bărbat a fost arestat și apoi deportat.

Lasa un comentariu