Vasile Cîtea: Agricultura românească a fost pusă pe butuci!

De când au preluat frâiele guvernării, cei care se intitulează urmaşii Brătienilor, împreună cu cei care militează pentru dezordine socială, şi aici mă refer la cei care reprezintă formaţiunea USR PLUS, şi-au fixat o ţintă principală de la care nu doresc să abdice.Ținta este reprezentată de fermierul român şi sectorul agricol.

Mai întâi am aflat că programul „Tomata” gândit de P.S.D. nu mai este bun şi că el va fi înlocuit de un ajutor de minimis total neatractiv. Apoi am aflat de faptul că planul P.S.D. de susţinere financiară a infrastructurii de irigaţii nu ar fi sustenabil, fapt pentru care actuala guvernare a promis 30 de proiecte noi de investiţie în infrastructura de irigaţii şi fermierii au rămas doar cu promisiunile.

Nu în ultimul rând, este de notorietate faptul că Guvernul României a refuzat să achite fermierilor români despăgubirea pentru culturile de primăvară calamitate deşi majoritatea asociaţiilor profesionale de profil au arătat că acest lucru echivalează cu falimentul sectorului agricol.

Și, ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, actuala putere din Parlament a respins, în această săptămână, un proiect de lege care avea ca scop instituirea unor facilităţi pentru producătorii autohtoni în relaţia acestora cu marile lanţuri de retail printre care menţionăm:

– obligaţia comercianţilor persoane juridice autorizate ca pentru anumite produse (lactate, carne, legume, fructe, panificaţie şi produse de patiserie şi cofetarie) produse aparţinând producătorilor din România să asigure spaţii de expunere şi vânzare de cel puţin 50% din suprafaţa existentă pentru comercializarea alimentelor.În tot acest timp în care producătorul român primeşte lovitură după lovitură, pe masa românilor putem găsi produse de calitate îndoielnică, ieftine, importate, dar care asigură, prin adaosul comercial aplicat, o sursă perpetuă de profit pentru lanţurile de retail.

Ne întrebăm ce se doreşte în realitate cu sectorul agricol şi de ce riscăm sănătatea populaţiei cu produse îndoielnice.

Nu a trecut mult timp de la scandalul dublului standard, România fiind pe lista ţărilor discriminate de producătorii externi care au umplut magazinele noastre cu produse de mâna a doua şi a treia doar pentru simplul fapt că, geografic, suntem mai apropiaţi de Est decât de Vest.Respingerea proiectului de lege menţionat mai sus nu face altceva decât să confirme faptul că Guvernul României nu are ca preocupare sectorul agricol din România ci, mai mult ca sigur, vizează alte interese în sectorul produselor agricole, comanda reală fiind în altă parte decât la Palatul Victoria.

Partidul Social Democrat atrage atenţia că lipsa de implicare a actualei puteri în ceea ce priveşte agricultura românească va duce, inevitabil, la falimentul acesteia!

(Sursa: Comunicat de presă, Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)