Tăriceanu îi cere lui Orban să retragă ordonanța privind alegerile anticipate: Este o palmă dată democrației

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu îi cere premierului Ludovic Orban să retragă ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, precizând că actul normativ este ”o palmă dată democrației”, pentru că permite turismul electoral și fraudarea scrutinului.

Tăriceanu se referă în special la prevederile care permit alegătorilor să voteze indiferent de locul în care se află.


”Prin actuala ordonanță, Guvernul Orban face exact contrariul a ceea ce făcea PNL-ul al cărui președinte eram. Dacă această ordonanță va intra în vigoare ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor. Chiar dacă sistemul STS ar fi în totalitate sigur (bună glumă!) tot am fi în situația total anormală ca un parlamentar din Cluj să fie ales de cetățeni cu domiciliul în Teleorman sau Dolj, în vreme ce parlamentarii din București sau Constanța ar putea fi aleși de cetățeni din Satu Mare sau Suceava”, explică Tăriceanu, într-o postare pe Facebook.


În opinia sa, această modificare nu este o încurajare a prezenței la vot, ci o mașinărie de fraudare a alegerilor.
A doua modificare complet nedemocratică, în opinia lui Tăriceanu, este noua barieră pusă partidelor mici de a avea reprezentanți în secțiile de votare. ”Dacă până acum legea, oricum foarte dură, prevedea ca partidul să aibă un grup parlamentar, noua ordonanță prevede că partidul trebuie să aibă grupuri în ambele camere”, mai argumentează liderul ALDE.


Tăriceanu insistă că, atâta vreme cât actul normativ nu a fost publicat în Montoriul Oficial, premierul ar trebui să retragă imediat OUG.
”Nu știu ce să cred. Ori partidul de guvernământ se pregătește de o mare fraudă electorală, ori guvernul Orban face tot ce poate să enerveze toți actorii politici ca să fie sigur că pe 24 februarie va pleca acasă”, conchide liderul ALDE.

Lasa un comentariu