Sute de copii au fost abuzati sexual la Iasi. Cele mai multe dintre cazuri sunt de catre membri ai familiei

După abuzul prin neglijenţă din partea adulţilor, agresiunile sexuale constituie cele mai multe cazuri în materie de abuz asupra copiilor, în primul semestru al acestui an, la nivelul judeţului Iaşi. Mai exact, până în iunie 2019, în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, apar 39 de copii care au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale cu adulţi, majoritatea fiind chiar din familia lor. 


 Au existat cazuri în care părinţii agresau sexual nu numai un singur copil, ci şi pe ceilalţi fraţi. “În perioada de referinţă au fost sesizate 177 cazuri copii care au suferit diferite forme de abuz. Pentru 40 dintre aceştia, s-a impus măsura scoaterii din familie, după cum urmează: în centre de plasament – 19 copii, în asistenţă maternală 14 copii, în plasament familial 7 copii” , se arată în raportul DASPC pe semestrul I 2019.

Statistică 2018: 142 de minori au căzut pradă pedofililor

Creşterea alarmantă a cazurilor de agresiune sexuală asupra minorilor s-a constatat anul trecut. În 2018, 142 de copii au fost victime a unei agresiuni sexuale, fie singular, fie în formă repetată. În total, la DASPC au existat 123 de dosare de acest gen. „În perioada de referinţă au fost sesizate 517 cazuri în care 762 de copii au suferit diferite forme de abuz. Pentru 139 dintre aceştia, s-a impus măsura scoaterii din familie, după cum urmează: în centre de plasament – 64 copii, în asistenţă maternală 64 copii, în plasament familial 11 copii, instituire tutelă – 1 copil. Menţionăm că, pentru 5 dintre aceşti copii, în urma evaluărilor realizate după instituirea măsurilor de plasament în regim de urgenţă, s-a dispus reintegrarea în familie. De asemenea, pentru o minoră însărcinată, victimă a abuzului, s-a dispus admiterea în Centrul Maternal”, se arată în raportul pe anul trecut. O cifră asemănătoare a fost înregistrată în 2016, când 121 de copii traumatizaţi s-au aflat în faţa comisiei DASPC după ce adulţii i-au forţat să întreţină relaţii sexuale sau i-au supus unor perversiuni de aceeaşi natură.

482 de pedofili daţi în urmărire penală anul trecut

La nivel naţional, statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului prezentau tabloul sumbru al societăţii româneşti. Astfel, în decembrie 2018, erau înregistrate 951 de cazuri de agresiune sexuală asupra copiilor, dintr-un număr de 15.253 de situaţii de abuz. Dintre acestea, 371 au fost în mediul urban şi 580 în mediul rural. În 482 de cazuri s-a dispus urmărirea penală a pedofilului. Tot în decembrie 2018, la ANPDC rămăseseră nerezolvate 310 cazuri de abuz sexual şi 649 fuseseră închise. 

sursa: ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu