Suntem doar personaje într-un joc video extraterestru, aşa cum susţine Elon Musk?

Ideea că am trăi într-o simulare complexă a fost avansată de mai mulţi cercetători şi gânditori. Printre cei care susţin ipoteza unui univers artificial în care trăim se numără Elon Musk (şeful Tesla), filozoful suedez Nick Bostrom (Universitatea Oxford) şi Rick Terrile (cercetător la NASA JPL).

Teoria a revenit în prim plan când Musk, un fel de „star rock” din tehnologie, a declarat că oamenii sunt personaje în jocul video al unei civilizaţii mai avansate. Mai precis, tot ceea ce vedem în jurul nostru – animale, clădiri, plante – reprezintă so simulare pe computer cu grafică foarte bună.

Musk spune că tehnologia a avansat atât de repede în ultimii 40 de ani încât în viitor chiar şi nouă oamenilor ne va fi dificil să facem diferenţa între realitatea fizică şi realitatea virtuală.

Antreprenorul crede că şansa ca noi să nu trăim într-o realitate virtuală este „una la câteva miliarde”.

Mai mulți cercetători au respins teoria lui Elon Musk

Totuși, oameni de ştiinţă de la Oxford University, Hebrew University of Jerusalem şi NRC Kurchatov Institute au desfiinţat această teorie într-o lucrare.

Citește și: Elon Musk a spus care este singurul titlu pentru consolă pe care l-a jucat vreodată

Calculele prezentate de autori sunt extrem de complexe şi greu de înţeles de către persoane obişnuite. Totuşi, explicând pe înţelesul tuturor, ar fi imposibil ca cineva să construiască un simulator atât de complex. Asta deoarece în interacţiunile cuantice necesare pentru a crea simularea respectivă complexitatea creşte atât de repede încât aceasta nu mai poate fi controlată de computerele clasice sau cele cuantice.

Adăugarea unei singure particule în simulare ar dubla dimensiunea sistemului (simulatorului) necesar pentru a o modela. Pentru doar câteva sute de particule ar fi necesar un computer mai mare decât universul, potrivit celor doi autori ai lucrării, Zohar Ringel şi Dmitry Kovrizhi, ceea ce nu este imposibil, dar puţin probabil să existe.

Totodată, John D. Barrow, profesor de matematică la Universitatea Cambridge, a sugerat o nouă cale de verificare a adevărului despre Univers. El credea că o simulare imperfectă a realităţii ar avea, inevitabil, nişte disfuncţionalităţi observabile.

Sursa: Pro Sport

Lasa un comentariu