Studiu în Iaşi: jumătate dintre copii nu închid telefonul când mănâncă

Cercetarea, în care au fost incluşi peste 2.000 de copii din tot judeţul Iaşi, arată o prevalenţă a obezităţii de 12% în mediul urban, în creştere faţă de anul 2020, iar în mediul rural o prevalenţă de 18%. „Este foarte îngrijorător“, spun autorii studiului.

Un studiu referitor la obiceiuri alimentare la care au răspuns peste 2.000 de copii din judeţul Iaşi arată că două treimi dintre copiii intervievaţi nu au un program regulat al meselor, însă 85% dintre ei iau zilnic prânzul. Chestionarul a urmărit obiceiurile şi atitudinile de viaţă: ritmurile meselor, somnului, activităţi fizice, practici de igienă, scrie ziaruldeiasi.ro.

Aproape jumătate dintre copii au răspuns că iau câte o gustare între mese de două ori pe zi, 25% dintre ei au spus că o dată pe zi, iar 21% au spus că iau gustări de trei ori pe zi. Majoritatea copiilor se spală înainte de masă, iar jumătate dintre copii nu sunt siguri că pot închide televizorul sau telefonul în timpul mesei.

Studiul, precum şi alte activităţi educaţionale fac parte dintr-o nouă ediţie a programului „Traista cu sănătate“, lansat la Iaşi în anul 2012. Acesta este un program educaţional, dedicat copiilor şi familiilor lor, care promovează un stil de viaţă sănătos, cu respectarea tradiţiilor locale.

„În septembrie 2020, peste 4.000 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani din judeţul Iaşi s-au înscris la disciplina opţională «Traista cu sănătate». Pentru că este important nu numai ceea ce mănânci, ci şi când mănânci, am hotărât ca tema campaniei din 2020 – 2021 să fie «Ritmurile corpului – orarul meselor». La aceasta au participat aproximativ 10.000 de copii, din peste 50 de unităţi şcolare din Iaşi şi zona rurală învecinată. În acest an şcolar, 80 de studenţi la medicină, voluntari în program, au susţinut 200 de lecţii online şi au învăţat elevii cât este de important orarul meselor“, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mocanu, iniţiatorul proiectului „Traista cu sănătate“.

Tot în cadrul activităţii de evaluare a statusului nutriţional s-au urmărit măsurarea greutăţii, înălţimii şi circumferinţei abdominale. În urma analizelor datelor antropometrice (n.red. – metodă de studiu care constă în măsurarea diferitelor părţi ale corpului omenesc şi a raportului dintre acestea) s-a observat o creştere a numărului copiilor supraponderali.

Datele declarate în 1.600 de chestionare din mediul urban au evidenţiat o prevalenţă a obezităţii de 12%, în creştere faţă de anul 2020, iar în mediul rural (400 de chestionare) s-a observat o prevalenţă de 18%, ceea ce reprezintă o creştere îngrijorătoare, conform specialiştilor.

„Evoluţia anuală a prevalenţei supraponderalităţii în mediul urban la copiii evaluaţi s-a menţinut constantă în perioada 2017 – 2020, dar în mediul rural, procentul de copii supraponderali a crescut cu 14% în 2020“, au mai precizat iniţiatorii proiectului.

Lasa un comentariu