Spitalele COVID din Iași deschid secțiile pentru bolile obișnuite

Spitalele Covid din linia întâi a pandemiei îşi reiau încet activităţile normale, odată cu scăderea numărului de infecţii cu noul coronavirus. La Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva se ia în calcul deschiderea unei secţii pentru alte patologii infecţioase decât COVID-19, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie, Secţia 3 s-a redeschis pentru afecţiunile pneumologice.

“În momentul de faţă, din fericire, numărul de cazuri, atât forme medii, cât şi medii severe, este în scădere. Pe Terapia Mobilă putem face igienizarea şi să realizăm mentenanţa unităţii mobile. Acum luăm în calcul deschiderea unui pavilion, pentru revenirea îngrijirii pacienţilor infecto-contagioşi care prezintă altă patologie în afara Covid-19″, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Spitalul de Pneumoftiziologie, cel care a intrat in lupta împotriva pandemiei aproape odată cu Spitalul de Boli Infecţioase, a redeschis deja o secţie pentru pacienţii cu afecţiuni pneumologice.

În acest moment, la unitatea medicală există 75 de paturi la Secţia II, 37 de paturi la Secţia III şi 35 de paturi la Secţia IV. Singura rămasă strict pentru pacienţii COVID şi tratarea celor care au scăpat de infecţie, dar care au rămas cu probleme pulmonare acute, este Secţia 1, scrie ziaruldeiasi.ro.

“Lucrurile par să revină la normalitate prin faptul că ne sunt adresaţi pacienţi cu alte patologii decât infecţia cu noul coronavirus. Secţia 3 a fost practic redeschisă de la 1 martie, iar acum funcţionează, dar nu la capacitate maximă, şi bineînţeles nu sunt locuri libere. Cazurile non-COVID au început să crească ca şi număr, ca şi adresabilitate. Aceşti pacienţi sunt cunoscuţi, aflaţi în evidenţele noastre cu afecţiuni pulmonare. Sperăm ca efectele vaccinării şi măsurilor luate să aibă un efect benefic. Noi ne dorim să ne întoarcem la patologia noastră complex care ţine de pneumologie”, a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Chiar dacă numărul pacienţilor COVID este în scădere continuă, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra gravităţii bolii în majoritatea cazurilor care ajung să fie internate.