Risc major: 40 de kilometri din axa strategică Iași – Suceava n-au încă constructor desemnat. Costel Alexe, trezirea!

Senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași trage un semnal de alarmă cu privire la întârzierile majore înregistrate de Consiliul Județean Iași în implementarea proiectului de modernizare a drumului alternativ Iași – Suceava. Investiția este finanțată prin fonduri europene, fiind cel mai mare proiect accesat în cadrul POR 2014 – 2020, și există riscul major ca lucrarea să nu fie finalizată în termen util, iar banii europeni să fie returnați.

„Când, în toamna anului 2020, am plecat din fruntea Consiliului Județean Iași, i-am lăsat lui Costel Alexe o foarfecă drept cadou. Un gest simbolic. Pornisem atât de multe investiții, mare parte în stadiu avansat de implementare, încât el n-avea de făcut decât o minimă supraveghere și, ulterior, să taie panglica la finalizare. La unele chiar așa a făcut. A inaugurat, cu mare fast, Casa Muzeelor de pe strada Alecsandri, Casa Pogor din Copou, diferite drumuri județene care au fost asfaltate, toate pornite în timpul mandatului meu.

În schimb, în cazul altor proiecte, la care mai avea de muncit, Costel Alexe și-a dat măsura deplină a incompetenței. Nu a fost în stare să deblocheze situația și să rezolve momentele de impas.

Vreau, cu acest prilej, să trag un mare semnal de alarmă în legătură cu cel mai important proiect de investiţii iniţiat în cadrul Axei 6 a POR la nivel naţional, aferent exercițiului financiar 2014 – 2020. Este vorba despre modernizarea Axei rutiere strategice Iași – Suceava, la care funcționarii Consiliului Județean, dar și Executivul pe care l-am condus au făcut eforturi uriașe pentru a o porni. Acum, investiția se află într-o situație de risc major. Pe mai multe tronsoane sunt înregistrate întârzieri în execuție, numărul muncitorilor prezenți pe șantier este unul scăzut. Însă, cel mai grav, unul dintre segmentele de pe raza județului Iași, porțiunea Belcești – Ceplenița – Scobinți – Lespezi, în lungime de aproximativ 40 de kilometri, încă nu are un constructor desemnat.

Despre importanța acestei lucrări publice, doar câteva fraze.

Peste 500 de milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, este investiția în drumul alternativ Iași – Suceava, finanțat în mare parte cu fonduri europene nerambursabile. Proiectul vizează reabilitarea a 167 kilometri de drumuri judeţene dintre care vor fi refăcuți complet 92 kilometri pe raza județului Iași. Finalizarea echivalează cu o mai bună mobilitate pentru zeci de mii de locuitori din județele Suceava și Iași care se va traduce într-o creștere a calității vieții.

Apelul meu de astăzi este adresat celor doi președinți ai consiliilor județene Suceava și Iași. Nu irosiți această șansă! Nu pierdeți acești bani! Nu compromiteți această lucrare! Cele 140.000 de persoane care trăiesc în cele 22 de unităţi administrativ-teritoriale urbane și rurale aferente acestei axe au mare nevoie de modernizarea acestui drum.” a declarat Maricel Popa, liderul social-democraților ieșeni.

(Sursa: Departamentul de comunicare al PSD Iași)

Lasa un comentariu