Primarul Chirica, în apărarea arbitrului Colţescu: „I s-a pus pistolul la cap şi s-a tras. Eu nu m-aş fi simţit jignit să fi spus despre mine «albul ăla»”

Primarul municipiului Iaşi a subliniat că românii ar trebui să fie solidari cu arbitrul Sebastian Colţescu, implicat în incidentul de la meciul Paris Saint-Germain – Istanbul B.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, i-a luat apărarea, vineri, 11 decembrie, într-o conferinţă de presă, arbitrului român Colţescu, opinând că a fost o „modalitate de identificare” pe care arbitrul român a făcut-o pentru o persoană aflată pe banca tehnică a unei echipe de fotbal.

Edilul a subliniat în cadrul aceleiaşi declaraţii că a observat o lipsă de solidaritate naţională pentru atitudinea arbitrului român Sebastian Colţescu la meciul de fotbal disputat în Franţa, scrie adevarul.ro.

„Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă orice altă naţie ar fi păţit la fel cu un arbitru de-al său. Ar fi apărut o declaraţie a Ministerului de Externe, ar fi fost o intervenţie poate şi a Academiei de la Institutul de Lingvistică. Dacă în acel grup de oameni ar fi fost şapte persoane de culoare şi un alb şi persoana de culoare albă trebuia să fie sancţionată de arbitrul de centru şi trebuia să o facă repede, cum ar fi fost? Se ducea şi îl legitima?

A indicat într-o manieră raţională, fără să jignească, unul dintre atributele pe care le avea această persoană. Eu nu m-aş fi simţit jignit să fi spus despre mine albul ăla. Să nu-mi spus gălbejitul ăla, palidul ăla sau amărâtul ăla. M-aş fi simţit jignit. Dar eram persoana albă dintr-un grup de negri. E corect. Nu mă cunoaşte după nume, mă identifică vizual cu cel mai semnificativ atribut pe care îl am, culoarea pielii”, a spus primarul Mihai Chirica.

Primarul ieşean a mai spus că nu înţelege de ce trebuie ca „noi să suportăm să fie jignit un român într-o asemenea manieră, fără drept la replică”.

„I s-a pus pistolul la cap şi s-a tras în el. Nu e demn pentru noi să lăsăm ca un compatriot să zacă jos şi noi să nu ne uităm la dânsul şi să-l întrebăm ce are. M-am simţit jignit de-a dreptul. Nu a făcut apel la nicio manifestare rasistă, pur şi simplu a fost o observaţie vizuală asupra culorii pielii”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Meciul PSG – Istanbul BB, din grupa H a Ligii Campionilor, arbitrat de o brigadă din România, a fost întrerupt în minutul 14.

Oaspeţii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă, Sebastian Colţescu, a folosit cuvântul „negru” la adresa unei persoane din stafful echipei din Istanbul, Pierre Webo, un fost atacant camerunez care şi-a încheiat cariera în Turcia.

Lasa un comentariu