Peste 12000 de contracte suspendate la Iaşi numai din cauza crizei COVID

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi, până în prezent, peste 12.600 de contracte de muncă au fost suspendate pe baza art. 52 alin. (1) lit. c din Codul muncii. Cifra reprezintă peste 50% din totalul celor 22.700 de contracte înregistrate la ITM Iaşi ca fiind sistate. La nivel naţional, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, au fost suspendate 500.000 de contracte de muncă.

De regulă, pe durata întreruperii sau reducerii temporare a activităţii pentru motive economice, structurale sau altele, salariaţii beneficiază de indemnizaţii plătite de angajator din fondul de salarii. Pe perioada stării de urgenţă, însă, indemnizaţiile se vor acoperi din bugetul asigurărilor pentru şomaj, – până la 75% din salariul mediu brut -, care se vor impozita, scrie ziaruldeiasi.ro.

Câştigul salarial mediu brut pe anul 2020 este de 5.429 lei, astfel că 75% din sumă reprezintă 4.071 lei. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este pregătită pentru acoperirea indemni zaţiilor pentru un milion de persoane, anunţă oficialii instituţiei.

Lasa un comentariu