Parlamentul a încuviințat prelungirea cu o lună a stării de urgență

Parlamentul a aprobat joi, în şedinţă online, solicităriea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României. Hotărârea Parlamentului cere Guvernului să prezinte în fiecare săptămână un raport al măsurilor, iar la finalul stării de urgență, Curtea de Conturi va verifica cheltuielile făcute în această perioadă.

Parlamentul a votat cu 404 voturi pentru, 29 voturi împotrivă și 5 abțineri prelungirea stării de urgență, potrivit digi24.4ro

Potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și va fi obligat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Singurele partide care au anunțat că votează împotrivă au fost ALDE și Pro România. 

„Ne-am sătrat să auzim politicieni care nu sunt de acord cu ce face guvernul și președintele dar totuși votează. Noi suntem consecvenți. Acum, la fel, vom fi singurii care avem și logică și vom vota împotrivă. Deși ne dorim să păstrăm măsurile, votăm împotrivă pentru că nu e atașat la acest decret și un plan de repornire a economiei României. Criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult decât pandemia. 1 mai era o zi simbolică pentru ca românii să se întoarcă la muncă. Firmele românești vor fi distruse mai rău decât în 2009 și vom pierde 10 ani”, a declarat Victor Ponta, la dezbaterile din plen.

Lasa un comentariu