Numărul mediilor de 10 la Bacalaureat a crescut de la 8 la 14, în urma contestaţiilor

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a informat că după soluţionarea contestaţiilor numărul mediilor de 10 obţinute în această sesiune a examenului de Bacalaureat a crescut de la 8 la 14, judeţul Iaşi plasându-se şi în acest clasament pe poziţia a treia pe ţară.

La aceste 14 medii de 10 se adaugă o altă medie obţinută de un elev olimpic participant la ediţia specială a Bacalaureatului.

‘Elevii care au obţinut media maximă, în acest an, cinci provin de la Colegiul Naţional ‘Costache Negruzzi’ Iaşi, sunt patru elevi de Colegiul Naţional Iaşi, dintre care unul a susţinut Bacalaureatul în sesiunea specială pentru sportivi şi olimpici, doi de la Colegiul Naţional ‘Mihai Eminescu’ Iaşi, doi de la Colegiul Naţional ‘Emil Racoviţă’ Iaşi, câte unul de la Colegiul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ Iaşi şi Liceul Teoretic ‘Miron Costin’ Paşcani. Pe discipline de examen sunt 63 candidaţi care au obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura română, cu 4 mai mult decât înainte de contestaţii; 313 elevi care au obţinut nota 10 la proba obligatorie a profilului, cu 21 mai mult decât înainte de contestaţii; 332 au obţinut nota 10 la proba la alegere a profilului şi a specializării, cu 16 mai mult decât înainte de recorectarea lucrărilor’, a explicat Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt la ISJ Iaşi.

De asemenea, în urma contestaţiilor a crescut rata de promovare a absolvenţilor de liceu care au susţinut Bacalaureatul în luna iunie, de la 81,67% la 83,15%.

Potrivit sursei citate, în urma recoretării lucrărilor elevilor care au contestat nota primită iniţial rata de promovare a fost în creştere cu 1,48%, şi cu 4,27 puncte procentuale faţă de prima sesiune a anului trecut.

De asemenea, rata de promovare este peste media naţională – 75,2%, fapt care clasează judeţul Iaşi pe locul trei în ierarhia naţională.

Totodată, judeţul Iaşi ocupă locul al doilea, la egalitate cu municipiul Bucureşti, din perspectiva numărului unităţilor de învăţământ cu promovabilitate 100%.

Din statisticile ISJ Iaşi reiese că pentru promoţia curentă, rata de reuşită este 86,76% (82,88% în 2021), iar pentru promoţiile anterioare – 37,40% (36,65% – în 2021), scrie agerpres.ro.

Astfel, din totalul celor 4937 de candidaţi la diploma de Bacalaureat prezenţi, din care 4.576 sunt din promoţia curentă şi 361 din promoţiile anterioare, au promovat 4.105 de candidaţi. Dintre aceştia, 3.970 de candidaţi aparţin promoţiei 2022, iar 135 provin din promoţiile anterioare.

‘Situaţia finală publicată astăzi reflectă faptul că din cele 647 de teze la Limba şi literatura română reevaluate în urma contestaţiilor, 478 au primit note mai mari decât la evaluarea iniţială. Pentru proba obligatorie a profilului, din cele 423 teze pentru care s-au depus contestaţii, 208 au primit note mai mari, iar la proba la alegere a profilului/specializării, din cele 452 de teze reevaluate în urma contestaţiilor, 288 au primit note mai mari decât au avut iniţial’, a explicat Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi. 

Lasa un comentariu