Noi reguli în transportul public de călători la Iași. Urcați în autobuz sau tramvai numai după ce vi se ia temperatura!

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat că din 11 mai începe prima etapă de redeschidere a transportului public – pentru cei care merg la muncă.

„Am început chiar de săptămâna aceasta să creștem gradul de mobilitate pentru bătrânii ce au fost defavorizați de evoluția pandemiei, acestora limitându-li-se cele mai multe dintre drepturi. Astfel, în acest moment, ei utilizează transportul public de călători între orele 09 – 11.00.

Începând cu data de luni, 11 mai, vom lansa o prima etapă de redeschidere a transportului public, în condițiile respectării ordonanțelor militare în vigoare, pentru persoanele care se duc la serviciu. Tot mai multe societăți comerciale din Iași și-au redeschis activitatea. Astfel, intenționăm să deschidem toate cursele de transport public din municipiul Iași într-un program care vizează dublarea numărului mijloacelor de transport față de ce avem în momentul de față. Toate liniile de transport vor fi deschise. Ca și până acum, utilizarea mijloacelor de transport se va putea face doar în limita locurilor disponibile pe scaune, călătorii fiind obligați să poarte mănuși și măști de protecție. Pensionarii vor avea mijloace de transport special dedicate lor, pe toate rutele și pe toată perioada zilei”, a anunțat primarul Mihai Chirica.

În continuare, edilul a precizat că din data de 18 mai, va fi scos la stradă tot parcul de vehicule pe care îl deține Compania de Transport Public și că vor continua acțiunile de dezinfecție a mijloacelor de transport în comun.

Alte noutăți constau în înființarea mai multor puncte de controlare a temperaturii celor care utilizează transportul public și în organizarea de curse speciale pentru elevi și studenți.

„Pe parcursul săptămânii 18 – 24 mai se vor înființa 45 de puncte de verificare a stării de sănătate a celor care folosesc transportul public. Astfel, pe peron, fiecărui călător îi va fi verificată temperatura înainte de a urca în mijlocul de transport. Nu va fi permisă urcarea persoanelor a căror temperatură depășește 37,5 de grade Celsius”, a arătat primarul Mihai Chirica.

Cele 45 de puncte de verificare a temperaturii călătorilor vor fi în stațiile Ateneu, Baza 3, Bicaz, Blocuri Cetățuia, Blocuri Ciurea, Blocuri Păcurari, CUG 1, Canta, Casa Sindicatelor, Cimitirul Evreiesc, Dancu, Dr. Savini, Familial, Frigorifer, Gară, Minerva, Mircea Cel Bătrân, Moara 1 Mai Canta, Moara 1 Mai Păcurari, Palatul Culturii, Piața ACB, Piața Independenței, Piața Nicolina, Piața Unirii, Pod Metalurgie, Pod Nicolina, Podu de Piatră, Podu Roș 1, Podu Roș 2, Podu Roș 3, Policlinica Recuperare, Sala Polivalentă, Sg. Grigore Ioan, Bacinschi, Târgu Cucu 1, Târgu Cucu 2, Tătărași Nord, Tătărași Sud, Tehnopolis, Țesătura, Triumf, Tudor Nicolae, Tudor Vladimirescu, Universitate și Zimbru.

Stațiile propuse vor fi verificate în două schimburi, între orele 6.00 și 14.00, respectiv 14.00 și 22.00, iar în funcție de fluxul călătorilor aceste locuri pot fi modificate.

6 Comments

  • Degeaba inventati reguli daca nu se respecta! Pensionarii nu le iau in serios, circula cand vor, fara manusi, cu masca pusa doar pe gura, de parca nu respira si pe nas. Fac piata sau hypermarketurile incepand de la primele ore, ocupand scaunele si multi ieseni care se duc la munca nu sunt primiti in autobuz! Dupa amiaza la fel…plin de pensionari. Iesenii mai stau 1-2 ore in statie pana gasesc un loc liber in autobuz. Nu mai zic de bilete, 80% din pasageri nu au! Se circula gratis, nu verifica nimeni. Eu platesc abonament pe 2 zone dar n am prins control niciodata in zona 2! Oare controlorii stiu diferenta? In concluzie, nu va mai bateti capul inventand reguli pe care nu le respecta nimeni! Iesiti pe teren si puneti-le in aplicare!

  • Decind a început așa zisa pandemie m-am săturat de mers pe jos de la Casa Sindicatelor pina la spital Socola, seara în intervalul orar 17 _19 fac servici și mai merg și pe jos

  • tot nu intelegeti ca manusile fac mai mult rau decat bine ??? vine caldura, se transpira al dracului in ele, cine le poarta se crede aparat…nimic mai fals…mai bine cu mana libera si spalat dupa ce ajungi acasa. spuneti asta cretinului care a impus regula asta. cititi ce spun renumiti medici…dar bag de seama ca, in locsa apere lumea, vor sa ii ucida mai repede. iar masca, da, e buna in spatii aglomerate si pentru o perioada scurta…in spatii deschise si unde nu e aglomerat e bine fara, altfel vor exploda bolile respiratorii… o sa vedeti mai tarziu…

  • Care e rolul manusilor? Pt ca daca o mana cu manusa contaminata la fata, e la fel daca mana nu are manusa si e contaminata. Nenea ala, nu gandeste? Logic. Iar daca eu vreau sa urc in autobuz si soferul nu ma lasa ca autobuzul e plin de 65+…, ce fac? Imi pierd slujba pt ca pensionarii se plimba in ore nepotrivite lor? Io zic sa mariti parcul auto, astfel ca in ore de varf cel putin, sa aiba loc si cel de 65+ si cei tineri. Si renuntati naibii la manusi. Ca sunt inutile si nici nu se specifica purtarea lor, ci masca!

  • Cine garantează buna funcționalitate a acelor termometre? Nu e oare o metodă de a culege lumea de pe stradă prin utilizare de date false? Eu nu am încredere în voi!

  • Cred că ….nici masca nici mănușile nu sânt bune la nimic ! Riscul de a ne îmbolnăvi este tot mai mare ! Regulile de igienă ajută cel mai mult ! Distanța socială ajută ! Curățenia , igienizarea , și dezinfectarea orașului ajută cel mai mult ! Să nu se mănânce semințe în mijloacele de transport , să nu să vorbească mult și rău , să nu se fumeze peste tot , să nu se arunce gumă de mestecat și mucurile de țigări peste tot . .Cred că aceste reguli ar ajuta mai mult decât masca și mănușile Să mai trecem și să mai și respectăm un alt grad de civilizație decât cum a fost până acum ! Locurile pentru fumători să fie indicate …. mâncatul semințelor să fie indicate …. păstrarea liniștii să fie cea mai recomandată ! Nu urlare , nu țipete , nu înjurături, nu cuvinte obscene Ar fi și mai sănătos …Nu ne-ar mai găsi nici un virus !

Lasa un comentariu