Noaptea Ideilor 2020 în România – dezbateri, expoziţii și ateliere la Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara

În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invită instituțiile culturale și științifice din Franța și de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulație a ideilor. Anul acesta Noaptea Ideilor se desfășoară în peste 89 de ţări, România participând pentru a patra oară la acest eveniment global.

Institutul Francez din România organizează dezbateri, expoziţii și ateliere la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Alianța Franceză din Ploieşti se alătură, de asemenea, cu o serie de dezbateri și ateliere.

În 2020 tema Nopţii Ideilor este « être vivant », un joc de cuvinte cu un sens dublu: „a fi viu”, dar și „fiinţă vie”: ambiguitate dorită pentru că dezbaterile din cadrul Nopţii Ideilor sunt în primul rând o invitaţie la reflecţie și nu o obişnuită întâlnire cu experţi care deţin adevărul şi îl prezintă celorlalți. Ce înseamnă „să fii viu”? Care este locul nostru în lumea vie? În ce fel faptul de „a fi viu” ne obligă să trecem la acțiune?

Acestea sunt principalele întrebări de la care pornește Noaptea Ideilor 2020. Invitaţii noștri sunt studenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor importante din România, jurnalişti, arhitecţi, pictori, caricaturişti şi bineînțeles toţi cei interesați să ia parte la acest schimb de idei. În plus, Noaptea Ideilor nu înseamnă doar dezbateri: ideile pot fi exprimate şi în alte forme: dans, fotografie, benzi desenate, picturi, caricaturi, instalaţii de artă.

Una dintre temele cheie a Nopții Ideilor din România în acest an este responsabilitatea ecologică: benzile desenate ca manifest, proiectele inovatoare în domeniul mediului și al utilizării eficiente a resurselor, implicarea tinerilor în protecţia mediului înconjurător, angajamentul civic în era urgențelor climatice sunt doar câteva dintre subiectele ce vor fi abordate.

IAȘI

INSTITUTUL FRANCEZ (Bd. Carol I, 26)

18.00 – 20.00: „Mareele memoriei”, vernisajul instalației lui Dragoş Pătraşcu „Les marées de la mémoire”, curatoriată de prof. univ. Petru Bejan – sala Benjamin Fondane

Vernisajul va cuprinde discursul curatorial al lui Petru Bejan, urmat de un dialog Dragoş Pătraşcu – Petru Bejan şi de o serie de lecturi teatralizate cu Dumitriana Condurache.

„Mareele memoriei” este o instalație ce cuprinde obiecte diverse, în special instrumente muzicale asamblate în forme imprevizibile. Instalația este o metaforă a unei lumi uniforme, monotone, oprimante.

20.00 – 21.30: „Viața mea în bandă desenată”, atelier animat de Olivier Noël, lector de franceză, și Bianca Ciocoiu – Mediatecă, sala 2

Viața noastră în bandă desenată? În mijlocul vieții, a timpului care avansează și al haosului? Aceasta este provocarea propusă. Atelierul presupune tehnici de învăţare a modului în care benzile desenate permit o descompunere a timpului, un proces de reflecţie asupra propriilor noastre trasee şi o implicare personală.

Lasa un comentariu