Război în Ucraina, ziua 28. Mariupol, transformat în ruine. Orașul-port, bombardat în proporție de 90% de ruși

Proiectul de rezoluție propus de Rusia cu privire la situația umanitară din Ucraina nu a reușit să fie adoptat în Consiliul de Securitate al ONU

Un proiect de rezoluție propus de Rusia privind situația umanitară din Ucraina nu a fost adoptat de Consiliul de Securitate al ONU de miercuri seară, relatează CNN.

Două țări au votat pentru, 0 țări au votat împotrivă și 13 țări, inclusiv Statele Unite, s-au abținut de la vot. Pentru ca rezoluția să treacă, au fost necesare nouă voturi pentru.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a luat cuvântul înaintea votului, afirmând că Rusia încearcă din nou să folosească Consiliul de Securitate pentru a „acoperi acțiunile sale brutale”.

Este într-adevăr de neconceput ca Rusia să aibă îndrăzneala să propună o rezoluție prin care să ceară comunității internaționale să rezolve o criză umanitară pe care Rusia a creat-o singură”, a spus Thomas-Greenfield. „Rusiei nu îi pasă de deteriorarea condițiilor umanitare sau de milioanele de vieți și vise pe care le-a spulberat războiul. Dacă le-ar păsa, ar înceta să se mai lupte.

Ambasadorul SUA a adăugat că rezoluția Rusiei „nu menționează rolul său ca o cauză unică a acestei crize. Și votul nostru [de abținere] va arăta că nu vom juca niciun rol în asta.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a vorbit și el înaintea votului de miercuri seară, susținând că proiectul lor de rezoluție este „analog cu alte proiecte de rezoluție umanitară”.

Franța a testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA

Franţa a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a forţei franceze de disuasiune, a anunţat ministrul Forţelor Armate, Florence Parly, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest anunţ survine în plin război în Ucraina invadată de Rusia şi în timp ce unii observatori sunt preocupaţi de o potenţială escaladare militară din partea Rusiei.

Rusia îi va expulza pe diplomaţii americani

Moscova a anunţat că îi va expulza pe diplomaţii americani din Rusia, se arată într-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe, conform Interfax, citată de News.ro.

„La 23 martie, un înalt diplomat convocat de la misiunea diplomatică a SUA la Moscova a primit o listă cu diplomaţi americani declaraţi persona non grata, care sunt expulzaţi”, a menţionat ministerul.

Decizia vine ca reacţie după expulzarea de către Washington a 11 diplomaţi din cadrul Misiunii Permanente a Rusiei la ONU.

Orașul Mariupol, bombardat în proporție de 90%

Trupele rusești au distrus în proporție de 90% orașul Mariupol, aflat la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Rusia, anunță autoritățile din Ucraina. Andrzej Duda, președintele Poloniei, a afirmat că acum orașul „arată ca Varșovia în 1944”.

Rusia interzice serviciul Google News

Serviciul federal rus de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-mediei, sau Roskomnadzor, a interzis serviciul Google News, acuzându-l că răspândește ”știri false” despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Cititi mai multe pe stirileprotv.ro.

Lasa un comentariu