Guvernul face compromisuri! Se oferă derogări pentru angajările la stat. Vezi ce domenii sunt vizate.

Sursa: Facebook/Sorin Cîmpeanu

La finalul lunii iunie Guvernul a adoptat o ordonanţă pentru sistarea angajărilor la stat până la 31 decembrie 2022, ca măsură pentru diminuarea cheltuielilor bugetare şi creşterea veniturilor. Executivul a revenit însă asupra deciziei printr-o altă ordonanţă adoptată vineri. Aceasta permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor din Educaţie. Şi Ministerul Transporturilor organizează concursuri pentru 56 de posturi.

„Prin excepţie de la prevederile alin.(1), prin memorandum iniţiat de Ministerul Educaţiei şi aprobat în şedinţa de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice, precum şi a funcţiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior”, arată textul actului normativ.  Ulterior adoptării, ministrul Educaţiei a făcut mai multe precizări într-un comunicat de presă. Acesta susține că „nu se dă liber la angajări nejustificate”. „Dacă nu angajăm, cine ar intra la clasă începând cu 5 septembrie? Sau nu mai derulăm proces didactic?”, întreabă, retoric, ministrul.

20% din posturile de directori – neocupate

Şeful de la Educaţie susţine că pentru realizarea acestor reforme „resursa umană este esenţială”. Unul dintre motivele invocate de Sorin Cîmpeanu se referă la absolvenţi ai promoţiei actuale. Se referă la cei care doresc să se îndrepte către o carieră didactică şi nu au reuşit să finalizeze până acum procedurile pentru înscrierea la concurs. De asemenea, oficialul se referă şi la necesitate de profesionalizare a managementului unităţilor şcolare, menţionând că 20% din posturile de directori nu sunt ocupate.

Concursuri și în domeniul Transporturilor

Şi în cazul Ministerului Transporturilor este încălcată promisiunea guvernanţilor privind oprirea angajărilor la stat. Pe pagina Guvernului au apărut trei anunţuri pentru organizarea unor concursuri de ocupare a posturilor, după data începând de la care sunt oprite angajările (1 iulie), fiind promovate în total 56 de posturi. Astfel, se caută angajaţi pentru direcţiile: Economică, Programe Europene şi Transport, Strategie şi Transport Multimodal, Autorizaţii de Construire Reglementări Tehnice şi Mediu, Reprezentare Instanţă, Serviciul Situaţii de Urgenţă, Transport Naval, Corpul de Control şi la Serviciul Audit Public Intern. 

Sursa: Adevărul

Lasa un comentariu