Mii de decese în Italia, Spania și Franța, din cauza coronavirusului

După Italia, Spania are reale motive de spaimă. Numărul victimelor se apropie de 500, iar al persoanelor infectate a trecut de 11.000. Sunt aproape 150 de decese și în Franța, și peste 6.600 de teste pozitive.

În aceste condiţii, în întreaga Europă sunt adoptate măsuri din ce în ce mai stricte pentru limitarea deplasărilor şi a contactelor sociale. În Franţa, oricine iese din casă, cu excepția celor care lucrează sau merg la farmacie, sau la un magazin alimentar, riscă o amendă substanțială. Liderii Uniunii Europene discută inclusiv despre închiderea completă a granițelor, pentru transportul considerat neesențial.

„Suntem în război, un război sanitar, desigur. Nu luptăm împotriva altei armate sau altei națiuni. Dar inamicul este aici, invizibil, insesizabil și în ofensivă. Iar asta necesită mobilizare generală din partea noastră”, a spus președintele francez Emmanuel Macron.

Franta este pe picior de război, sanitar – cum a repetat luni seară preşedintele, însă armată ar putea fi mobilizată, de exemplu pentru transportarea bolnavilor. Mai mult un spital de campanie militar va fi folosit în Alscaia, lângă graniţa germană.

„Fiecare dintre noi, trebuie, cu orice preţ, să limiteze numărul persoanelor cu care intră în contact, în fiecare zi. Pentru 15 zile, cel puţin, deplasările noastre vor fi drastic limitate”, a mai spus Macron.

Singurele excepţii – sunt pentru muncă, sănătate sau necesităţi.

100.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a verifica respectarea măsurilor de distanţare socială. Amenzile pot ajunge până la 135 de euro.

Liderii europeni au discutat astăzi prin videoconferinţa o măsură drastică, anunţata încă de aseară de preşedintele Franţei, scrie stririleprotv.ro.

Emmanuel Macron: „Frontierele de intrare în Uniunea Europeană şi în spaţiul Schengen se vor închide. Concret, toate călătoriile între ţările noneuropene şi Uniunea Europeană vor fi suspendate timp de 30 de zile.”

Spania şi-a închis graniţele terestre de la miezul nopţii trecute. Mai este permisă trecerea doar în cazul cetăţenilor spanioli, rezidenţilor din această ţară, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care pot justifica motive de forţă majoră.

Germania a recurs deja la blocarea parţială a frontierelor cu ţările vecine. Poliţiştii de frontiera germani i-au întors din drum pe francezii veniţi la cumpărături peste graniţă.

În paralel Comisia Europeană plănuieşte să interzică deplasările neesențiale în interiorul spaţiului Schenghen de liberă circulaţie

În Marea Britanie, autorităţile recomandă doar călătoriile esenţiale şi evitarea puburilor, cluburilor, restaurantele sau teatrelor. De asemenea, britanicii sunt sfătuiţi să nu plece în străinătate, în următoarea lună, dacă nu este neapărat necesar.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Trebuie să vă rog să vă asigurați că, dacă dumneavoastră sau cineva din casa dvs. are unul dintre simptomele virusului, ar trebui să rămâneți acasă timp de 14 zile. Asta înseamnă că, dacă este posibil, nu ar trebui să ieșiți nici măcar să cumpărați mâncare sau lucruri esențiale, altele decât de ce aveţi absolută nevoie. Iar dacă ieşiţi, trebuie să păstraţi o distanță sigură faţă de ceilalți.”

Conform Sky News, această schimbare de poziţie a guvernului a fost determinată şi de un raport al experţilor, care prezice că până la 80 la sută dintre britanici ar putea fi infectaţi. Şi ar putea fi – în condiţiile celui mai rău scenariu – 250.000 de decese din cauza Covid-19.

Lasa un comentariu