Marian Grigoraş rămâne prefect. Iașul a fost adjudecat de PNL la împărțirea funcțiilor

La Prefectura Iaşi nu se va schimba nimic după distribuirea funcţiilor temporare de reprezentanţi ai guvernului în teritoriu între cele trei formaţiuni partenere care alcătuiesc coaliţia majoritară.

PNL a revendicat 23 de joburi de prefect, USR PLUS, 14, iar UDMR, 5. Iaşul a intrat în runda a treia a extragerilor, dar primul care a licitat a fost Ludovic Orban. Primele două opţiuni ale PNL au fost Sibiul şi Braşovul, în timp ce alianţa a ales Bucureştiul şi Timişul. De altfel, Orban a renunţat şi la Cluj, spre nemulţumirea liderilor liberali de acolo, ca să păstreze Iaşul sub control, scrie ziaruldeiasi.ro.

Dacă preşedintele PNL nu ar fi plasat Iaşul pe locul 3, prefectul Marian Grigoraş ar fi trebuit să cedeze locul unui reprezentant de la USR. Date fiind tensiunile dintre liberali şi cei de la USR PLUS, foarte vizibile în Consiliul Judeţean, dar mai ales în Consiliul Local Municipal Iaşi, e limpede că nici primarul Mihai Chirica, nici preşedintele Costel Alexe nu s-ar fi simţit în largul lor dacă judeţul ar fi avut alt prefect decât unul liberal.

De menţionat că cel din urmă s-a grăbit să salute menţinerea lui Grigoraş în funcţie, în timp ce primarul Iaşului nu a afişat nimic în acest sens între desele postări de pe pagina sa de Facebook.

De cealaltă parte, liderii USR PLUS erau de părere înaintea negocierilor de ieri-noapte că un prefect de altă culoare politică decât a primarului şi şefului CJ ar echilibra scena politică, nu doar la Iaşi, ci în toate judeţele cu administraţie liberală. Ieri, Cosette Chichirău, copreşedintele alianţei ieşene, nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de pierderea biroului nr. 1 din Casa Pătrată. Ea ne-a declarat că, în schimb, pe lângă una din cele două funcţii de subprefect, USR Iaşi va putea să numească încă un secretar de stat.

„Ne dorim ca acesta să fie la Ministerul Fondurilor Europene sau la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”, ne-a spus liderul ieşean al USR.

Amintim că Adrian Covăsnianu şi-a intrat deja în atribuţii de aproape o lună ca secretar de stat la Ministerul Transporturilor, susţinut fiind de USR Iaşi.

Cosette Chichirău a precizat că numele viitorului subprefect va fi anunţat în zilele următoare. Între timp, continuă la Bucureşti negocierile pentru posturile de secretari de stat.

Lasa un comentariu