Premieră națională la Socola! Va funcționa un hub de promovare a sănătăţii mintale

În premieră naţională, la Institutul de Psihiatrie Socola va funcţiona din toamnă un hub de promovare a sănătăţii mintale. El va fi lansat în toamnă, când sunt organizate Zilele Institutului de Psihiatrie „Socola”. Manifestarea cu o bogată tradiție științifică și cu invitați din întreaga țară și din străinătate. Se va desfăşura în perioada 26 septembrie – 1 octombrie.

Medici din diferite specialități (psihiatrie, neurologie, medicină de familie), dar și psihologi, fizioterapeuți, asistenți medicali și asistenți sociali vor participa la lucrările ediției din acest an, care vor fi transmise și online. Ca element de noutate, dar de o importanță majoră în contextul contemporan, în cadrul Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași va fi operaționalizat primul HUB de promovare a sănătății mintale.

„Elementul special de anul acesta constă în operaționalizarea primului HUB de promovare a sănătății mintale, care va funcționa în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola”. Prin acest HUB ne propunem să oferim un cadru complex și unitar dedicat promovării sănătății mintale, să diseminăm în spațiul medical, universitar și în mass-media toate informațiile legate de combaterea răspândirii concepțiilor, atitudinilor și comportamentelor dăunătoare pentru sănătatea mintală și, în final, să promovăm un model de conduită și un model de viață sănătos ce vor reduce riscul de apariție a bolilor psihice”

a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

„Tradiția în progresul învățământului și cercetării”

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași sărbătorește, în perioada 26 septembrie – 01 octombrie, o lungă istorie de educație medicală de calitate prin organizarea a trei manifestări evaluate cu credite EMC (Educație Medicală Continuă) de Colegiul Medicilor din România și Colegiul Psihologilor din România.

Punctul central al manifestărilor, Conferința Națională „Tradiția în progresul învățământului și cercetării”, se va desfășura în perioada 29 septembrie – 01 octombrie. Conferința va fi precedată de Școala de Vară – „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”, ediția a-VI-a, în perioada 26 – 27 septembrie, și de Cursul preconferință „Sănătatea mintală și echipa terapeutică”– 28 septembrie.

De-a lungul unei săptămâni de lucrări științifice, aproximativ 100 de lectori vor prezenta cele mai noi informații în psihiatrie și în disciplinele conexe psihiatriei, având în vedere o abordare holistică a pacientului, cu efecte benefice asupra stării de sănătate și cu un impact major în ceea ce privește reintegrarea socială.

Dintre principalele teme care vor fi prezentate în acest an putem aminti „Trecerea de la normalitate, anormalitate, boală psihică”, „Psihogeneza, traumatismul psihic, stresul și viața psihică – profilaxie și combatere”, „Managementul conflictului”, „Aspecte speciale ale igienei mintale”, „Psihoigiena bolilor somatice”, „Profilaxia comportamentului adictiv”, „Particularitățile recuperării psihiatrice” sau „Familia – primul promotor al igienei mintale prin decretarea sa ca primă instituție socială”.
Lucrările științifice din cadrul Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași se organizează, ca în fiecare an, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, alături de Academia Română și Colegiul Medicilor din România, precum și cu susținerea Colegiului Psihologilor din România, a OrdinuluiAsistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a Colegiului Asistenților Sociali din România. Materialele prezentate în acest context vor fi integrate într-un volum cu ISBN.

Sursa: Evenimentul

Lasa un comentariu