Judeţul Iaşi a pierdut 57% dintre turişti din cauza pandemiei. Cum stăm față de Cluj sau Timiș?

Iaşul s-a situat anul trecut în clasamentul naţional, realizat în funcţie de numărul total de turişti, pe locul 13. Faţă de anul anterior a pierdut un loc. Bucureştiul a pierdut două locuri. Căderea a fost generată, în special, de reducerea drastică a turismului de afaceri.    

Un clasament realizat de Asociaţia „Destination Iaşi” arată că judeţele care aveau o componentă importantă a turismului de afaceri, printre care şi Iaşul, au fost cel mai afectate de pandemia Covid-19.

Turismul de afaceri reprezintă o componentă importantă a veniturilor din turism şi se materializează prin conferinţe, congrese, evenimente, cantonamente, turism educaţional etc. Clasamentul alăturat prezintă sosirile turistice, respectiv numărul de turişti la nivel judeţean (41 judeţe plus Mun. Bucureşti), înregistrate în structurile de cazare din România, centralizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

La nivelul întregii ţări, numărul de turişti înregistraţi s-a înjumătăţit în 2020 faţă de 2019 (- 52.1%). Judeţul Iaşi s-a aflat pe poziţia 12 în 2019 şi pe poziţia 13 în 2020, cu o scădere de 57% a numărului de turişti (de la 341.000 la 143.000), potrivit datelor prelucrate de Asociaţia „Destination Iaşi”.

A pierdut doar o poziţie

Lect. univ. dr. Mihai Bulai, prodecan al Facultăţii de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi preşedintele Asociaţiei „Destination Iaşi”, subliniază faptul că tendinţa în care se încadrează judeţul Iaşi este foarte similară cu cea a Clujului şi Timişului, judeţe similare ca ţesut şi profil.

„În plus, în ciuda unei concentrări a turismului pe un singur oraş, municipiul Iaşi, la rândul său axat pe turismul de business într-o proporţie de 55%, putem afirma că judeţul nostru a rezistat destul de bine pandemiei, pierzând o singură poziţie în clasament.

În pofida unei căderi importante a turismului de afaceri, în perioada iulie – noiembrie 2020, oraşul a fost totuşi vizitat de turişti de plăcere, adesea cupluri sau grupuri mici care au realizat un weekend romantic sau un circuit în nordul Moldovei, în care utilizarea tichetelor de vacanţă a avut o importanţă relativ mare”, a declarat Bulai.

Efectele vor fi resimţite până în 2023

Cele mai mari scăderi ale numărului de turişti, de peste 55-60%, s-au înregistrat în acele judeţe unde fluxul turistic se concentrează la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ şi unde acel municipiu este pol de afaceri şi centru universitar (de exemplu Iaşi, Bucureşti cu Ilfov, Cluj, Timiş, Dolj, Galaţi). O scădere-record s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, – 72%, întrucât acestea depindeau de turismul de afaceri, explică preşedintele Asociaţiei „Destination Iaşi”.

Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro.

Lasa un comentariu