Ivermectina în Covid: adevăruri şi fabulaţie. Specialiștii ieșeni iau poziție

Declaraţiile unui medic român din SUA prezentate luni seara la un post TV par să fi provocat o anume isterie în toată ţara, inclusiv la Iaşi. Practic, farmaciile pentru animale au fost luate cu asalt de sute de ieşeni, toţi dorind să cumpere „medicamentul minune“.

Medicul spunea că tratează cu succes la Las Vegas pacienţi cu Covid folosind un medicament de uz veterinar: Ivermectină. Farmaciştii şi specialiştii ieşeni consultaţi de noi sunt însă categorici, nerecomandând deloc folosirea la om. Decanul de la Medicină Veterinară este tranşant: „Există risc de şoc anafilactic“. Opiniile şi argumentele specialiştilor ieşeni, pe larg, în rândurile următoare.

Ieşenii au căutat în cursul zilei de ieri cu disperare în farmaciile veterinare Ivermectin, după ce în ultimele zile a apărut o informaţie conform căreia acest medicament destinat tratamentelor animalelor i-ar proteja de virusul SARS-CoV-2.

Totul a pornit după ce luni seara, în cadrul unei emisiuni difuzate la Antena3, medicul infecţionist Ion Alexie, care profesează în Las Vegas, a spus că de pe data de 15 ianuarie a tratat 50 de pacienţi COVID cu Ivermectin, şi niciunul nu a ajuns la ATI, ci din contră, starea lor este una bună. De asemenea, informaţiile au continuat să fie distribuite pe reţelele de socializare.

„Previne îmbolnăvirea, dar nu neapărat prin producerea de anticorpi cum face vaccinul. Nivelul de Ivermectină rămâne în corpul nostru multe săptămâni, şi când virusul ne atacă, nu se poate multiplica în celulele noastre pentru că Ivermectina blochează nişte proteine care se numesc importine şi care importă virusul şi bucăţi din virus în nucleu şi în citoplasmă şi nu îl mai lasă pur şi simplu să se multiplice”, a fost explicaţia dată în direct de medic.

„Încercând să îşi caute salvarea, oamenii îşi fac mai mult rău”

Majoritatea oamenilor care au intrat în farmaciile veterinare în cursul zilei de ieri întrebau de existenţa acestui medicament. Medicii veterinari atrag atenţia asupra faptului că acest produs este avizat doar pentru folosirea sa în domeniul veterinar, şi nu este destinat uzului uman. De asemenea, în general, medicamentele folosite în tratamentul animalelor nu sunt potrivite pentru oameni, iar veterinarii nu au competenţa de a recomanda un astfel de medicament oamenilor.

Cititi mai multe in Ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu