Începe „vara iernii”: astăzi celebrăm arhanghelii Mihail şi Gavril. Ce spune tradiţia?

Credincioşii ortodocşi celebrează astăzi sărbătoarea arhanghelilor Mihail şi Gavril. Sărbătoare a îngerilor, aceasta a început să fie ţinută pe 8 noiembrie în cel de-al cincilea secol în toată partea de Est a creştinismului. 

Din învăţăturile Bibliei aflăm că cei doi arhangheli sunt duhuri slujitoare, reprezentaţi ca fiind fiinţe fără trupuri care îi urmează poruncile lui Dumnezeu, prieteni şi ocrotitori ai credincioşilor. 

Mihail înseamnă „puterea lui Dumnezeu” şi este considerat a fi voievodul oştilor cereşti, „primul din ceata Sfinţilor Arhangheli”, care sunt în total şapte. Cunoscut ca fiind cel care poartă o sabie de foc, în dogma creştină este menţionat drept biruitorul vrăjmaşilor şi cel care păzeşte legea lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavril a fost cel care a anunţat-o pe Fecioara Maria de faptul că urmează să-l poartă în pântece pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Tot el a dus această veste lui Ioachim şi Anei, fiind acelaşi care a vestit în tempul Sfântului Zaharia că soţia sa îl va naşte la bătrâneţe pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Mihail este menţionat în scrierile creştine drept primul care a rostit numele lui Iisus şi cel care i-a dat numele Sfântului Ioan Botezătorul, scrie ziaruldeiasi.ro.

În tradiţiile populare, munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii cereşti. Totodată, tradiţia spune că de acum şi până de Crăciun trebuie să aibă loc „vara iernii”, o înşiruire de câteva zile considerabil mai calde decât temperaturile normale în perioada toamnă-iarnă. 

Lasa un comentariu