Hacker reţinut de procurorii ieşeni pentru o lovitură de 620.000 de euro

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălarea banilor.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, a reieșit că, în perioada 28 – 31 ianuarie 2021, o societate comercială din insulele Cayman ar fi fost victima unei infracțiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic – o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede.

Accesarea s-ar fi realizat ca urmare a deținerii fără drept, de către persoana bănuită de comiterea faptelor, a codului API, ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

Fondurile ar fi fost transferate succesiv în mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identității persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.

Ulterior, criptomonedele ar fi fost virate către mai multe adrese virtuale și direcționate către diferiți comercianți de monede virtuale, în vederea valorificării.

Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, persoana bănuită de comiterea faptelor ar fi retras sumele de bani prin efectuarea mai multor operațiuni, cu sume mai mici de 10.000 de lei, pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate.

La data de 4 martie 2020, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, au efectuat două percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie și 2 portofele electronice.

Faţă de persoana bănuită, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, persoana să fie prezentată Tribunalului Iaşi, cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Craiova, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Dolj și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Lasa un comentariu