Grevă în justiţie la Iaşi: judecătorii opresc activitatea ca să îşi apere pensiile

Abrogarea normelor legale privind pensia de serviciu nu este pe placul magistraţilor din Iaşi, care au anunţat că vor recurge la proteste. Două instanţe din judeţ, Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi, au anunţat ieri că îşi vor suspenda activitatea normală începând de lunea viitoare, doar cauzele urgente urmând a mai fi soluţionate.

E vorba de pildă de cauze cu arestaţi, ce vizează măsuri asiguratorii, ordonanţe preşedinţiale etc. În perioada de protest, activitatea judecătorilor va fi similară cu cea din timpul vacanţei judecătoreşti, scrie ziaruldeiasi.ro.

Anunţul celor două instanţe a venit ca urmare a convocării adunărilor generale a judecătorilor.

„Consideră că, în cazul adoptării actului normativ, în forma publicată, este necesară o reacţie promptă pentru apărarea valorilor şi principiilor ce guvernează o justiţie independentă din partea instanţei. Stabileşte că este necesar, în cazul adoptării actului normativ, să fie sesizată Curtea Constituţională pentru constatarea unui conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi puterea legislativă, în temeiul art. 146 lit. e) din Constituţie, având în vedere încălcarea directă a deciziilor anterioare ale Curţii Constituţionale. Subliniază necesitatea primordială a respectării principiilor ce guvernează funcţionarea statului de drept, ca axă fundamentală a statului român“, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Iaşi, referitor la deciziile adunării generale.

Începând de ieri, judecătorii de la Curte poartă banderole albe pe mână, ca for­mă de protest împotriva deciziei de abrogare a pensiei de serviciu.

Colegii de la Tribunal au anunţat şi ei că îşi vor suspenda activitatea de pe 27 ianuarie. „Statutul constituţional al magistraţilor, care cuprinde o multitudine de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi băneşti adecvate ca o compensaţie a privaţiunilor şi ca o garanţie a independenţei puterii judecătoreşti“, se arată într-un comunicat al Tribunalului.

Lasa un comentariu