Filmul „Colectiv“ va rula marți la Iași. Regizorul și actorii vor discuta cu publicul

Filmul „Colectiv“ va putea fi urmărit la Iaşi pe 25 februarie, de la ora 19.00, în Sala Unirii de la Cinema Victoria, publicul ieşean având ocazia să discute atât cu membrii echipei de producţie, dar şi cu o parte dintre protagonişti. Producţia ajunge la Iaşi în cadrul Caravanei Colectiv, timp de două săptămâni echipa de filmare trecând printre cele mai mari oraşe ale ţării şi vor participa la întâlniri şi dezbateri cu publicul.

Ieşenii vor putea dialoga cu regizorul filmului, Alexander Nanau, cu Mihai Grecea, Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toţi o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine uşor de manipulat şi de minţit. După Colectiv, decizia de a face un film prin care să înţeleg mai bine cum funcţionează societatea şi mai ales relaţia cetăţean – stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenţia către presă şi pe parcursul unui an am putut observa din interior şi în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliştilor cu autorităţile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au şi acoperit intenţionat corupţia din sistemul de sănătate, luând în calcul, fără să clipească, moartea propriilor cetăţeni“, a declarat regizorul Alexander Nanau.

Pelicula va fi introdusă de pe 28 februarie şi în programul Cinema Ateneu, ieşenii având astfel ocazia să urmărească modul în care a fost portretizat cazul atât în presă, dar şi cum s-a văzut acesta din cabinetele miniştrilor, coridoarele instituţiilor sau din sălile de şedinţe, scrie ziaruldeiasi.ro.

Filmul a fost pentru prima dată prezentat publicului la Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian. La Festivalul de Film din Zurich a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar.

Lasa un comentariu