Fără petarde în municipiul Iași. Inițiativa aparține primarului

Primarul Mihai Chirica propune interzicerea petardelor pe raza municipiului Iași. El le cere părerea ieșenilor și se gândește să facă un proiect pe care să-l dezbată public.

„Trecând in revista ce s-a întâmplat in aceste prime doua zile ale anului, am constatat apariția unui număr exagerat de cazuri de rănite gravă și foarte gravă din cauza utilizării excesive a petardelor și artificiilor de către copii. Sigur, toți am fost copii și ne-am simțit tentați sa folosim la sărbătorile de iarna petarde și artificii , dar cred ca ochii și mâinile unui copil sunt infinit mai importante de prețuit decât simpla distracție pe care ți- o oferă utilizarea de petarde.

De aceea, voi propune in dezbatere publica un proiect de hotărâre a consiliului local Iași pentru acest an, in vederea interzicerii utilizării de petarde pe raza municipiului Iași.

Începem cu utilizarea petardelor care s-au dovedit cele mai riscante in utilizarea lor, și nu doar pentru copii. Deasemenea vom prevedea sancțiuni foarte drastice mergând pana la nivelul maxim al amenzii de 2500 lei pentru cei care le comercializează și desigur , altele pentru utilizatori, funcție de vârsta acestora.

Cred ca astfel vom reduce numărul de cazuri medicale ( in acesta zi la secția de primire urgente sunt 6 cazuri dificile cauzate de utilizarea petardelor) inclusiv presiunea exagerata pe care trebuie sa o îndure celelalte viețuitoare: câini, păsări, etc!

Focurile de artificii, voi propune sa se organizeze astfel încât sa se evite la maxim potențialul de pericol asupra ființelor vii , foarte clar definita in autorizație momentul executării , locul desfășurării , calibru artificiilor și posibile pericole, indiferent de acest calibru , pentru tot ce se executa in spații publice!

Aștept reacția dumneavoastră , pentru a face un proiect fezabil, dezbătut și cu rezultat”, a propus Chirica.

Lasa un comentariu