Dumitru Oprea: Teama PSD de lege ne costă încă 3 milioane de euro

România a fost amendată cu 3 milioane de euro de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru întârzierea și aplicarea incompletă în legislația națională a Directivei privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul finanțării terorismului, cunoscută și ca directiva pentru prevenirea spălării banilor, emisă în 2015.

Timp de peste doi ani, PSD a ignorat să o transpună în legislația națională, așa cum sunt obligate toate statele membre. Timp de 755 de zile nu a fost făcut nimic în acest sens.

Să se fi întâmplat lucrul acesta pentru că TelDrum, compania din Teleorman legată de numele lui Liviu Dragnea, era controlată prin acțiuni anonime, la purtător? Să se fi întâmplat aceasta pentru că baronii din PSD se temeau de un stat de drept puternic, iar în aceeași perioadă au făcut tot posibilul să îl slăbească?

În 27 august 2018, Comisia Europeană a deschis o acțiune împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor sale, iar CJUE a constatat că, la expirarea termenului care fusese stabilit pentru țara noastră, România nu adoptase măsurile naționale de transpunere a Directivei 2015/849, nici nu comunicase Comisiei asemenea măsuri.

Așadar, abia în 2018, sub presiuni de la Bruxelles, PSD-ul lui Dragnea, care deținea la acel moment puterea deplină, a început să miște lucrurile, dar a făcut-o în ritm de melc.

În locul drumului scurt, al unei ordonanțe de urgență a guvernului, pesediștii au ales calea legislativă cea mai lungă, prin Parlament. Mai mult, proiectul de lege a fost redactat cu mare întârziere de către Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor, apoi a mai stat blocat câteva luni și la Secretariatul General al Guvernului.

Dincolo de amenda dată de CJUE, întârzierea a fost atât de mare încât, după apariția investigației Panama Papers, care a arătat amploarea circuitelor financiare, în general bani obținuți din ocolirea sistemelor naționale de taxare, către teritorii off-shore, Comisia Europeană a propus o altă directivă, cu termen final de aplicare ianuarie 2020.

Iată, așadar, cum lucrează un partid care se teme de lege, un partid care are lucruri de ascuns și care protejează infractorii. Dovezile sunt clare!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL de Iași

Lasa un comentariu