Dosar penal legat de modul în care a fost construit spitalul modular de la Lețcani

Poliția și procuratura din Iași cer documente de la asociația care a construit spitalul modular din Lețcani, în cadrul unui dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, au declarat surse judiciare.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași coordonează o anchetă în care se efectuează posibile fapte de abuz în serviciu referitoare la modalitatea de achiziție a Spitalului de la Lețcani. Investigația a fost deschisă în luna august, ca urmare a unei sesizări din oficiu a Poliției.

“Cercetările sunt efectuate în rem iar dosarul se află într-o fază incipientă. Au fost solicitate înscrisuri și informații de la anumite instituții, pentru a se putea stabili criteriile pentru determinarea competenție, calificarea juridică a faptelor”, a spus Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, notează ziaruldeiasi.ro.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unor articole din mass-media, ne-a mai precizat procurorul ieșean.

Poliția s-a sesizat pe data de 12 august, cercetările fiind făcute de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Iași, sub coordonarea Parchetului.


Astfel, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Iași au cerut Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest toată documentația aferentă contractului de achiziție a Spitalului modular, dar și documentația despre recepția și punerea în funcțiune a obiectivului. Cererea de documente e motivată prin cercetările făcute în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurorii ieșeni.

Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Euronest este umbrela sub care fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD), și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene (PSD), a cumpărat în acest an spitalul modular de lângă Iași, destinat îngrijirii pacienților cu Covid-19. Asociația reunește mai multe consilii județene din Moldova.

Construcția spitalului modular a fost însoțită de un scandal major. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi de la acel moment, Maricel Popa, declara în 21 aprilie că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Ulterior, DSP Iași a amânat în repetate rânduri autorizarea spitalului, arătând că unitatea medicală nu îndeplinește condițiile necesare pentru o bună funcționare. La mijlocul lunii octombrie, la cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune, Spitalul modular de la Lețcani a început să primească pacienți cu COVID.

Dar problemele nu s-au terminat atunci. O adresă trimisă de DSP Iași către asociația care gestionează unitatea medicală arată mai multe deficiențe grave ale spitalului:

– instalația de încălzire nu face față la temperaturile scăzute
– apele pluviale nu sunt colectate, existând risc de inundație și îngheț
– burdufurile de trecere dintre module nu sunt etanșe
– țevile de apă și canalizare nu sunt izolate și există riscul de a îngheța
– lipsește documentația tehnică pentru utilizarea dotărilor spitalului

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Lasa un comentariu