Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut astăzi de Germania

Șoc financiar în cea mai puternică economie din Europa. Nivelul datoriei va crește la peste 75% din PIB în Germania, în urcare cu peste 15%, pe fondul crizei generate de noul coronavirus. Economia fiscală este acum configurată pentru lupta împotriva pandemiei și pentru limitarea efectelor ei negative se arată într-un comunicat al ministerului de Finanțe german.

Germania se aşteaptă ca nivelul datoriei ca procent din PIB să urce la 75,25% anul acesta, de la 60%, în urma noilor împrumuturi şi a măsurilor adoptate pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei, a anunţat miercuri Ministerul de Finanţe, transmite Reuters, citat de Agerpres.ro

„Politica fiscală germană este în prezent configurată pentru a lupta împotriva pandemiei şi a consecinţelor sale economice”, se arată în comunicatul instituţiei, după cum relatează digi24.ro

În timpul crizei financiare din 2008/09, nivelul datoriei ca procent din PIB a urcat cu aproximativ 18 puncte procentuale, de la 64% în 2007 la 82% în 2010.

Luna trecută, Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica „schwarze Null” („black zero”), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente.

Lasa un comentariu