Cum să te testezi gratis la medic dacă ai simptome de Covid

Persoanele care au simptome specifice COVID şi vor să se testeze pentru a vedea dacă sunt sau nu infectate trebuie să ia legătura cu medicul de familie înainte de a merge la cabinet.

Din această lună, 147 de medici ieşeni au semnat contracte distincte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi spun însă că trebuie mai întâi anunţat medicul de familie care va stabili cum se va face testarea, şi nu este indicat să mergem direct la cabinet, existând riscul de a infecta alte persoane, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 nu au voie să circule cu mijloace de transport în comun. Deplasarea la un centru de evaluare se poate face numai cu ambulanţa sau cu maşina personală. Pentru a evita aglomerarea la ambulanţă şi la centru de evaluare, recomandăm ca prezentarea la centrul de evaluare să se facă conform programării făcute de către medicul de familie, prin mijloacele informatice puse la dispoziţie de DSP”, au precizat reprezentanţii DSP.

De asemenea, dacă simptomele sunt grave, trebuie apelat numărul 112, iar dacă simptomele sunt de gravitate redusă sau medie, este indicat să ia legătura cu medicul de familie şi să explice care sunt simptomele, de când au apărut şi în ce context. Dacă un pacient cu formă uşoară sau medie de boală suferă şi de boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli respiratorii cronice, insuficienţă renală sau imunodepresii semnificative trebuie să se adreseze unui centru de evaluare din judeţ. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele de peste 65 de ani, copiii cu vârste între 12 şi 17 ani cu patologii severe sau cei cu obezitate cu indice de masă corporală de peste 30%.

Printre cele 147 de cabinete medicale în care se face testarea se numără cele din Holboca, Mironeasa, Aroneanu, Rediu, Cotnari, Plugari, Dolheşti, Bălţaţi, Tomeşti, Vlădeni, Sineşti, Comarna, Bivolari, Ciorteşti, Dumeşti, Victoria, Trifeşti, Belceşti, Lungani, Deleni, Leţcani, Hârlău, Târgu Frumos, Focuri, Balş, Ţibana, Dagâţa, Ţigănaşi, precum şi în mai multe cabinete din Iaşi.

În total, în judeţ sunt 400 de medici care se află în contract cu CJAS Iaşi, însă doar 147 dintre ei au dorit să îşi testeze pacienţii. Lista o găsiți AICI. Vor putea să fie testate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie care sunt eligibile, conform metodologiei, alte persoane eligibile pentru testare, dar care nu au un medic de familie, precum şi persoanele care sunt înscrise pe lista altui medic de familie care nu asigură aceste servicii, condiţia fiind să fie un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive.

Lasa un comentariu