Cum arată situația persoanelor din județul Iași care au călătorit în zonele de risc

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea: 

  1. Pe data de 13 martie 2020 au fost confirmate inca doua cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Este vorba despre o femeie de 41 de ani internată în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care s-a întors din Dubai în 8 martie 2020 și a fost confirmată pozitiv în data de 13 martie 2020. Menționăm că, în prezent se află în curs o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților și recoltarea probelor. De asemenea, contacții direcți ai persoanei se află în autoizolare la domiciliu. De asemenea, mentionam si de-al patrulea caz, o femeie de 41 ani din Iași, sosita din Franța. Aceasta a fost internata în Spitalul de boli infecțioase Iași în data de 13.03.2020, fiind confirmată în aceeasi zi. Astfel numarul persoanelor din Iasi testate pozitiv se ridica la 4. 

2. Până la acest moment, un număr de 78 persoane venite din Italia au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate.

Acestea au ajuns in judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest dar şi prin Aeroportul Iasi. Toate persoanele sunt fără simptomatologie specifică. In perioada 13.03.2020 – 14.03.2020, echipajele de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Iasi au asigurat măsuri de ordine publică și au insotit 12 masini care au tranzitat judetul Iasi. De asemenea, au condus 8 persoane in punctele de carantina si 24 de persoane la vama Sculeni.

      3. Un număr de 825 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică  şi care sunt monitorizate zilnic de catre epidemiologii Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.372 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.049 persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

      4. Incepand cu 14 martie 2020, ora 9.00, organizațiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanță – Asociația Ambulanța. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituția Prefectului Iași,  voluntari din domeniul IT si din comunitate au deschis Centrul de Urgente Sociale care va oferi suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Numărul de telefon al dispeceratului: 0757 110 243 cu program intre orele 09.00 – 20.00. Mai multe detalii pe: https://www.facebook.com/CentrulDeUrgenteSociale/ 

     5. In linia sprijnului venit din comunitate se inscrie si oferta de donatie venita din partea coordonatorului proiectului Casa Share, dl. Bogdan Tanasa, care s-a oferit sa achizitioneze, pentru dotarea Spitalului de Boli Infectioase, aparatura necesara pentru a creste capacitatea de testare la COVID-19. Directia de Sanatate Publica si Institutia Prefectului Iasi multumesc pentru acest efort considerabil si vor face toate demersurile urgente pentru concretizarea acestui proiect.,

6.  Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE 0800800358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

leave a reply