Costel Alexe, despre cazul ursului din Harghita: Raportul, făcut în mașină, fără ca ursul să fie tranchilizat

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat duminică, la Iași, că medicul arondat zonei era obligat prin HG să tranchilizeze ursul lovit de mașină în Harghita și să emită raportul privind starea sa de sănătate. Ministrul acuză că responsabilitatea a fost pasată de la o autoritate la alta.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, la Iași, că autoritățile aveau toate pârghiile necesare pentru a interveni în cazul ursului rănit și lăsat să agonizeze pe un drum național din județul Harghita, scrie Mediafax.

Întrebat despre declarațiile Cristinei Lapis, potrivit cărora oamenilor care ar fi trebuit să intervină le-ar fi fost teamă de dosare penale, Costel Alexe a declarat că medicul din zonă era cel care era obligat să tranchilizeze ursul.

„Hotărârea de Guvern 233/2010 spune foarte clar care sunt atribuțiile reprezentanților ANSVA. Acel medic era obligat să facă tranchilizarea acelui urs astfel încât să emită acel raport privind starea de sănătate a animalului. Acel urs nu putea fi dus într-un centru înainte să fie controlat, să vadă dacă sănătatea sa este în condiții optime sau nu”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Raportul despre starea de sănătate a ursului făcut în mașină

Alexe a precizat că raportul despre starea de sănătate a ursului există, dar că a fost făcut în mașină, fără a fi consultat animalul.

„Există acel raport, care astăzi la ora 11, făcut din mașină și fără un urs tranchilizat, a fost transmis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru că altfel nu am fi putut aviza recoltarea acelui urs. Repet, aseară (sâmbătă – n.r.) nu a fost tranchilizat acel urs, pentru a i se face raportul privind starea de sănătate, cum nu, din informațiile pe care le am, nici astăzi (duminică – n.r.) nu s-a întâmplat. Abia ulterior, medicii veterinari au administrat patru doze de tranchilizant ursului în cauză și mai apoi a fost recoltat”, a declarat Costel Alexe.

Citiți și Prefectul judetului Harghita a fost demis dupa cazul ursului care a agonizat ore in sir pe drum

Lasa un comentariu