Ce se întâmplă dacă se întrerupe Liga 1? Sistemul competițional s-ar putea SCHIMBA peste noapte! Nu ar mai retrograda nimeni + cine ar promova din Liga 2

Liga 1 suferă din cauza cazurilor de coronavirus care au dat peste cap programul din play-off și play-out, dar Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a afirmat că, în momentul actual, nu se ia în calcul o întrerupere a campionatului, relatează gsp.ro

 • FCSB – CFR Cluj, derby-ul Ligii 1, care trebuia să se dispute în această seară, a fost amânat după apariția unui caz de coronavirus în cadrul echipei lui Dan Petrescu. Potrivit informațiilor GSP.ro, confirmate de cei implicați, fotbalistul infectat este Alexandru Păun (25 de ani).
 • Între timp,  încă trei jucători de la Dinamo au fost depistați pozitiv cu coronavirus, potrivit informațiilor GSP.RO. Cei trei fotbaliști care au ieșit pozitiv sunt Diego Fabbrini (29 de ani, mijlocaș), Aleksander Mitrovici (17, portar) şi Dan Tălmaciu (19, fundaș). Informația a fost confirmată de oficialii clubului Dinamo.

Totuși, oficialul LPF a luat în calcul și posibilitatea ca numărul cazurilor de coronavirus din Liga 1 să crească, iar sezonul să nu se poată termina la începutul lunii august, data la care UEFA a solicitat încheierea campionatului. 

Avem toate scenariile pregătite, inclusiv pe cel în care întrerupem competiția. Nu-l luăm în calcul cât timp avem date disponibile. Vom prezenta toate scenariile Adunării Generale. Noi nu vrem ca vreo echipă să piardă cu 3-0 la masa verde. 

Din perspectiva noastră, totul se desfășoară doar pe terenul de joc. Luăm în calcul și scenariul în care să cerem o derogare de la UEFA pentru prelungirea campionatului după data de 3 august”, a punctat Justin Ștefan, în cadrul emisiunii „Digi Sport Special”.

Dinamo, Iași și Craiova au cerut deja întreruperea campionatului.

„Să se întrerupă campionatul. Nu mai poate continua. Cum poate juca o echipă fără 6 jucători? Nu am mai vorbi de meritul sportiv pe teren. Să găsim o soluție vizavi de sistemul competițional de sezonul viitor”
Bogdan Bălănescu, președinte Dinamo

„Da, recunosc, Iaşiului i-ar conveni să rămână aşa sezonul, să nu retrogradeze nimeni. Noi suntem cei mai vulnerabili acum. Şi din postura clasamentului, dar mai ales că am jucat cu Dinamo zilele trecute. Mă gândesc cu groază cum vor arăta rezultatele testelor viitoare. Dacă, – Doamne, fereşte!- , va apărea cineva pozitiv, nu vom mai avea date de disputare a restanţelor. Vom fi în situaţia lui Dinamo. Sunt foarte îngrijorat în acest moment”
Ciprian Paraschiv, președinte Poli Iași

„Din punctul meu de vedere ar trebui să jucăm toţi în acelaşi timp sau să se îngheţe campionatul. De unde până unde să se decidă situaţia în felul ăsta, unii să joace și alții nu? Suntem două echipe interesate de ce se întâmplă în meciurile astea. Dacă meciurile nu sunt jucate în aceeaşi etapă, în acelaşi timp, nu are rost să se mai joace. Să îngheţe campionatul! Nu e vorba de boicotat meciul cu Botoşani”
Sorin Cârțu, președinte Craiova

În Liga 1, echipele trebuie să aibă 16 jucători pe foaie: 11 titulari și 5 rezerve. 

Ce se întâmplă dacă se întrerupe Liga 1?

Scenariul extrem, cel care ar necesita întreruperea campionatului, ar provoca o situație fără precedent în România. Cel mai probabil, s-ar valida clasamentul actual din play-off și din play-out, iar în liga secundă ar urma să nu mai retrogradeze nimeni.

Din Liga 2 ar urma să promoveze fie primele două, fie primele patru clasate din play-off, iar sezonul viitor din prima ligă ar urma să aibă 16 sau 18 echipe. Adică am asista, peste noapte, la o schimbare a sistemului competițional, plan pe care FRF voia să-l implementeze în anii următori. 

Clasamentul din Liga 1, dacă sezonul s-ar întrerupe acum:

 1. Craiova (tur I Champions League)
 2. CFR Cluj (tur I Europa League)
 3. Astra Giurgiu (fără drept de participare în Europa)
 4. FC Botoșani (tur I Europa League)
 5. FCSB (tur I Europa League, dacă o învinge pe Sepsi în finala Cupei)
 6. Gaz Metan
 7. Viitorul
 8. Clinceni
 9. Voluntari
 10. Sepsi (tur I Europa League, dacă o învinge pe FCSB în finala Cupei)
 11. Hermannstadt
 12. Poli Iași
 13. Dinamo (n-ar retrograda)
 14. Chindia (n-ar retrograda)

În momentul de față, primele patru clasate din Liga 2 sunt UTA, Turris Turnu Măgurele, Rapid și Petrolul Ploiești, care, potrivit acestui scenariu, ar urma să promoveze în prima ligă. 

Lasa un comentariu