Cafeaua – remediu natural împotriva bolii de ficat gras. Câte cești de cafea ai voie să consumi?

Un nou studiu arată că boala de ficat gras sau steatohepatita nonalcoolică ar putea fi ameliorată prin consumul zilnic de cafea. Pentru ca boala de ficat gras să nu evolueze, cercetătorii recomandă consumul a 2-3 cești de cafea zilnic. Această îndrumare vine în urma analizării a 16 studii care au inclus peste 3.000 de persoane ce consumau în mod frecvent cafea și 132.000 de persoane care nu obișnuiau să consume această băutură.

Astfel, experții au concluzionat că riscul de a dezvolta ciroză hepatică sau alte afecțiuni ale ficatului este cu 47% mai mic în cazul celor care consumă zilnic 2-3 cești de cafea. De asemenea, s-a observat că riscul de a dezvolta fibroză hepatică în rândul iubitorilor de cafea este cu 27% mai mic, în comparație cu persoanele care nu o consumă de regulă.

O altă cercetare de amploare a relevat că riscul de carcinom hepatocelular (cancer de ficat), indiferent de stadiul în care era boala de ficat gras, este cu 35% mai mic în rândul consumatorilor de cafea. Totodată, s-a constatat că aroma ar putea reduce și riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2.

Efectul benefic al cafelei asupra ficatului s-ar datora fenolilor din boabele de cafea, antioxidanți foarte puternici care previn inflamațiile celulare. Pentru a stopa în evoluție boala de ficat gras, specialiștii recomandă, pe lângă cele 2-3 cești de cafea zilnice, o dietă echilibrată și 150 de minute de mișcare pe săptămână, adică aproximativ 20 de minute pe zi.

Lasa un comentariu