18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 5 unităţi administrativ-teritoriale

BULETIN INFORMATIV – 08.04.2020 

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea: 

  1. Un număr de 4.045 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Acestea sunt persoane sosite din străinătate din “zone galbene”, în ultimele 14 zile sau persoane care au intrat în contact cu persoane declarate pozitive la testarea pentru coronavirus. Mai precizăm că 621 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. 

*Cu privire la numărul de persoane aflate în autoizolare, această valoare a fost actualizata, având în vedere modificarea metodologiei de raportare, cumulând numărul persoanelor aflate în autoizolare ca urmare a anchetelor epidemiologice efectuate de DSP și pe cele gestionate de CJCCI Iași, pe baza listelor de la Poliția de Frontieră și care fac deja obiectul monitorizării continue din partea autorităților competente.

  1. Conform ultimelor centralizări, un număr de 1.017 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 30 de persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate un număr de 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 5 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
  2. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 1.695 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 394 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.657.539 lei.

      4. Ministerul Sănătăţii şi Compania Unifarm SA continuă aprovizionarea cu echipamente  medicale şi materiale sanitare destinate unităţilor sanitare în lupta împotriva COVID 19.

        Pe data de 7 aprilie, Compania Unifarm SA a achiziţionat şi a adus în ţară mai multe transporturi de echipamente medicale şi produse dezifectante, după cum urmează:

  • 2 245 000 măşti FFP2 şi ochelari de protecţie
  • 20 000 viziere
  • 300 000 combinezoane, din care 200 000 combinezoane speciale utilizate în secţiile de terapie intensivă
  • 923 000 mănuşi latex
  • 114 000 mănuşi vinil
  • 2 000 000 măşti chirurgicale cu 3 pliuri
  • 36 tone dezinfectant pentru suprafeţe.

           „Aceste materiale sanitare şi echipamente de protecţie atât de necesare şi aşteptate de personalul medical vor fi distribuite începând din această noapte către toate unităţile sanitare din ţară, cu prioritate către cele care sunt în prima linie de gestionare a cazurilor infectate cu noul coronavirus. Este o adevarată luptă comercială pentru achiziţia materialelor sanitare şi a echipamentelor pe piaţa internaţională. Continuăm aprovizionarea, constant, şi în perioada următoare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

     5. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

     6.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,      este: 0232.256.265.

     7. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

leave a reply