Deschiderea sezonului de cules sparanghel crește numărul testărilor Covid la cerere

Numărul testărilor RT PCR efectuate la cerere, în județul Suceava este în creștere în urma deschiderii sezonului de munci sezoniere în străinătate. La intrarea în majoritatea statelor UE oamenii au obligația de a prezenta autorităților la frontieră un test RT PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, cei care pleacă să lucreze în agricultură – la cules de sparanghel în Germania, la planta, la cules de fructe de sezon sau în sere în Italia, Spania, Franța etc. merg în grupuri mari la testare.

Numărul testelor efectuate la cerere în laboratoarele private din județ îl depășește cu mult pe cel al testelor pe baza definiției de caz. De exemplu, laboratoarele Dorna Medical și Biotest au  testat, în data de 9 aprilie, 172, respectiv 221 de persoane la cerere și 74, respectiv 34 de persoane pe definiția de caz. Iar în 12 aprilie – 142 de persoane la Dorna Medical și 105 persoane la Biotest, la cerere, și 102 persoane la Dorna Medical pe definiția de caz.

Managerul Dorna Medical, Roman Boca, a declarat pentru Monitorul de Suceava că aproximativ jumătate dintre cei care fac testul Covid la cerere au nevoie de acesta pentru a pleca la muncă în străinătate. Ceilalți fie pleacă în vacanță în străinătate, fie au fost contacți direcți ai unor persoane confirmate cu Covid-19.

Lasa un comentariu