În timp ce săpa în grădină, un bărbat din Neamţ a făcut o descoperire istorică

În timp ce săpa în grădina casei sale, un bărbat din Neamţ a făcut o descoperire de-a dreptul istorică. Moldoveanul a găsit o monedă extrem de rară, care face parte din primele serii de monede din România.

Omul a postat imaginea pe Facebook şi i-a întrebat pe internauţi dacă moneda este valoroasă. Mesajul a fost văzut şi de poliţişti care s-au sesizat din oficiu.

Iar bănuţul era o adevărată comoară, cel puţin din punct de vedere istoric. Moneda veche data din perioada 1572 – 1574 şi este prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă, cu diametrul de circa 24 mm şi este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, categoria Tezaur, scrie observatornews.ro.

Bănuţul a ajuns în colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, unde se regăseşte încă o monedă de acest fel, fiind exemplare destul de rar întâlnite.

Ce spun poliţiştii

Potrivit oamenilior legii, „la data de 12 aprilie a.c., poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la o postare a unei persoane, însoţită de două fotografii cu o monedă veche, prin care solicita informaţii de la cunoscători despre aceasta.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoana care avea moneda este din judeţul Neamţ şi a găsit-o pe timpul efectuării unor lucrări agricole în curtea locuinţei.

În urma informaţiilor primite de la poliţişti cu privire la legislaţia incidentă, la aceeaşi dată persoana a înştiinţat primăria cu privire la descoperirea întâmplătoare, iar bunul a fost predat către Complexul Muzeal Moldova Iaşi”.

Lasa un comentariu