A fost confirmată prezenţa pestei porcine africane în localitatea Onceşti, judeţul Bacău

În judeţul Bacău a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine în curtea unui localnic din comuna Onceşti.

Gospodăria afectată se află sub supraveghere şi au fost aplicate o serie de măsuri de restricţie în zonă.

La Bacău în acest moment sunt focare de infecţie atât în gospodăriile populaţiei, cât şi pe fondurile de vânătoare.

Judeţul Bacău s-a confruntat cu mai multe focare de pestă porcină în ultimii ani, autorităţile judeţene încercând prin măsuri radicale să stopeze virusul atât la porcii domestici, cât şi la mistreţi, scrie rador.ro.

Doctor Florin Baltă: Măsurile de combatere a pestei porcine africane la porc domestic cuprind în zonele de restricţii o campanie de conştientizare a cetăţenilor prin instalarea semnelor şi panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecţie. Recensământul tuturor exploataţiilor care vor fi vizitate de echipele formate din medici veterinari desemnate de către DSVSA Bacău, într-un termen de cel mult şapte zile.

Subliniem din nou obligaţiile şi responsabilităţile crescătorilor de porcine şi anume să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, de la intermediari sau mijlocitori de animale fără a fi identificaţi şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul de a introduce în gospodărie porci bolnavi şi astfel să difuzeze pesta porcină africană.

Ultimul caz de pestă porcină africană la mistreţi a fost declarată acum câteva zile pe Fondul de Vânătoare Vultureni într-o zonă deja infectată anterior.

Lasa un comentariu