Sistemul sanitar din Spania, în pragul colapsului. Personalul medical e la capătul puterilor

6245885 20.05.2020 Medical employees put on their personal protective equipment (PPE) at the University Clinical Hospital No 2 at Sechenov First Moscow State Medical University, one of the buildings repurposed as a hospital for patients suspected of, or diagnosed with, the COVID-19 infection, with a bed capacity of 210. Vladimir Pesnya / Sputnik
  • Sistemul sanitar din Spania are nevoie urgentă de personal, relatează alephnews.ro
  • Numărul bolnavilor creşte cu miile în fiecare zi
  • Spania a raportat alte 12.800 de cazuri, jumătate în ultimele 24 de ore

Asistenţii medicali din Madrid sunt la capătul puterilor. O spune Alisa, o româncă de 22 de ani stabilită în Spania. Din primăvară, lucrează la un spital de acolo. Secţiile de terapie intensivă sunt aproape pline şi unele cazuri grave rămân în camere obişnuite de spital. Mulţi dintre colegii ei sunt extenuaţi şi, uneori, cu moralul la pământ.

Alisa Denisa Almăjanu, asistentă medicală la Madrid: „Noi trebuie să-i tratăm pe secţie exact cum se tratează la Terapie Intensivă şi nu avem acele resurse. Sincer, de multe ori, noi între colegi încercăm să ne încurajăm unii pe alţii, spunem că totul va fi bine. că trebuie să ne ajutăm şi trebuie să ieşim din această situaţie. Cer foarte mult de la noi. Contractele ţi le fac pe 3 luni sau 6 luni, dar mai mult nu vor pentru că, normal, după aceea nu mai pot să te dea afară şi se joacă un pic cu tine, cum le convine lor.”

Sindicatele denunţă faptul că din 24 de mii de asistente, la Madrid, doar 11 mii au contracte pe termen lung. Ca să suplimenteze locurile, autorităţile au adus noi paturi de spital. Au uitat, însă, un amănunt. Nu există suficient personal medical.

Jesus Garcia Ramos – asistent sindicalist SATSE: „Avem 500 de persoane internate la ATI doar cu Covid, pe lângă ceillalţi fără Covid, şi asta presupune o presiune destul de mare şi dificultatea de a asista persoanele cu alte patologii. Nu sunt trataţi bine bolnavii cronici, întârzie probele de diagnostic şi se amână operaţii, fapt pentru care ne temem că următoarea pandemie poate fi a cronicilor şi pacienţilor netrataţi.”

Lasa un comentariu