1.274 persoane sunt izolate la domiciliu, în județul Iași

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea: 

 1. Un număr de 1.274 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 174 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. 
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 295 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 70 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 260 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. 

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 12 misiuni, astfel: 5 misiuni de transport către unități spitalicești, o misiune de transport către spațiile de izolare, 5 misiuni de decontaminare biologică și o altă misiune (transport echipament medical interclinic).
 • IJJ a efectuat 26 misiuni, astfel: 7 misiuni de cooperare cu IPJ Iaşi, 8 misiuni de pază la spațiile de carantină, 10 alte misiuni specifice și o misiune în cooperare cu Aeroportul Iași.
 • IPTF a efectuat 3 misiuni de cooperare cu IPJ.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 172 misiuni, astfel: 64 transporturi către unități spitalicești, 4 transporturi către spațiile de izolare, 3 transporturi probe biologice, 81 decontaminări biologice şi 20 alte misiuni specifice.
 • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective, în colaborare cu IJJ, cu 21 de militari și un mijloc auto.
 • DSP a efectuat 29 misiuni, din care: 6 inspecții la centrele de carantină, 10 anchete epidemiologice, 2 misiuni de primirea în spațiile de carantină și 11 machete colectare și transmitere date.

      4.  Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 

      5. Conform Hotărârii nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control a infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS CoV-2, începând cu data de 15.05.2020, se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane cu următoarele excepţii:

 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 2. deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 3. deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
 4. deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 5. deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;
 6. deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 7. deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
 8. deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
 9. deplasarea pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 10. deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială;
 11. deplasarea pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

      6. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

     7.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.

     8. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

Lasa un comentariu