Vin zile dramatice. Şeful DSP: Va fi ca în Italia, vom alege cine moare şi cine nu

De ieri, la ATI COVID nu mai intră nimeni decât dacă moare cineva. „Vom ajunge să fim obligaţi să decidem pe cine să tratăm şi pe cine nu, în funcţie de şanse, la fel ca în Italia sau Spania. Asta a fost maximum la ATI!“, a spus ieri resemnat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Iaşul a atins ieri maximum la planul de rezilienţă pentru Terapia Intensivă COVID, după ce au fost date în folosinţă ultimele cinci paturi ATI de la Spitalul de Recuperare. Dar şi acestea au fost ocupate în secunda doi.

Dacă în urmă cu 48 de ore şase pacienţi COVID din UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“ aşteptau transferul la altă unitate medicală COVID, ieri erau nouă pacienţi pozitivi care necesitau tratament în Terapie Intensivă într-o secţie de profil. Cinci au fost transferaţi la recuperare, dar patru au rămas pe loc, în grija echipei UPU care suplineşte rolul unei echipe ATI, pentru că nu sunt cadre medicale de specialitate, scrie ziaruldeiasi.ro.

Conducerea DSP spune că ar mai exista o supapă de paturi în următoarele zile, dar insuficientă şi, deci, să ne pregătim pentru ce este mai rău. 

„Ar mai fi de deschis trei paturi ATI la Spitalul CFR, şi cam atât. După cum se poate constata, în acest moment nu mai avem niciun loc la ATI Covid. Am atins maximum de extindere la care se putea ajunge. Dacă în continuare comportamentul va fi acela de a nu respecta măsurile de protecţie şi de limitare a răspândirii virusului, şi dacă în continuare adresabilitatea la vaccin va fi aceeaşi, probabil că vom ajunge în situaţia să îi tratăm pe cei cu mai multe şanse. Să stabilim pe cine tratăm şi pe cine nu tratăm, aşa cum a fost în Italia şi Spania în valul anterior“, a subliniat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Ieri au fost confirmate încă 192 de cazuri noi în judeţ. Gradul de ocupare pe zona de confirmaţi era de 70-80%. La Spitalul de Copii Sfânta Maria, cinci mici pacienţi erau în ATI, iar alţi cinci pe zona roşie COVID. La Maternitatea „Elena Domana“, cinci viitoare mame depistate pozitiv erau monitorizate, iar la Spitalul Clinic „C.I. Parhon“, opt pacienţi sunt infectaţi, dintre care unul la ATI, iar alţi şapte urmează tratament la secţia de dializă.

Lasa un comentariu