UMF Iași acuzată că discriminează studenții pentru că îi impune să intră la examen cu adeverinţă de vaccin sau test

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care a decis printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație, că doar studenții vaccinați împotriva covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară.

În cursul zilei de ieri au trecut două hotărâri prin Consiliul de Administraţie care stabilesc că profesorii coordonatori, personalul auxiliar şi studenţii care vor să participe la sesiune trebuie: să prezinte certificatul de vaccinare anti-COVID, chiar dacă pe acesta figurează doar prima doză, să prezinte un test RT-PCR cu rezultat negativ, să prezinte rezultatul negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore sau să aducă o adeverinţă care arată că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterior confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

4.000 de studenţi sunt încă nevaccinaţi

Rectorul UMF spune că aceasta este soluția pentru revenirea la normal în universităţi, iar UMF-urile trebuie să dea startul.

Am fost asaltaţi de toată lumea pentru o decizie pe care abia astăzi am luat-o, dar este o decizie pe care o susţin. Nu pot fi toţi studenţii antivaccinişti – eşti student la Medicină, dacă – Doamne fereşte! – mâine începe un război şi studenţii trebuie să meargă cu medici pe front, ce faci, le spui că nu vrei să mergi? Odată ce ai ales să fii medic, nu poţi să îţi condiţionezi activitatea de ceva. Cu excepţia cazurilor medicale, unde vaccinarea nu e recomandată, trebuie să fim vaccinaţi toţi, fără discuţie“, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Acesta a explicat că a luat în calcul susţinerea din fondurile proprii a universităţii testarea studenţilor, dar din informaţiile raportate din facultăţi circa 4.000 de studenţi din 9.000 nu s-au vaccinat încă, iar costurile ar fi ajuns la peste 1 milion de euro pe sesiune

Peste 2000 de studenți ai UMF Iași cer conducerii instituției să abroge măsura

Peste 2000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura. Rectorul a precizat că studenţii care se plâng de costurile ridicate ale testării RT-PCR au la dispoziţie testele antigen, care sunt mai ieftine, sau vaccinul, care este gratuit. Acesta a răspuns astfel la scri­soa­re deschisă primită din partea studenţilor prin care spuneau că accesul la examen făcut în urma testării ar fi discriminatoriu pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale.

Poate pentru celelalte universităţi decizia asta e opţională, dar noi intrăm în contact cu bolnavul, studenţii merg în spitale, nu se poate să fie altfel. Când un bolnav intră în spital este condiţionat de testare, unii oameni merg şi îşi fac testele la privat, dar studenţii de la UMF să intre cu mâinile în buzunar, fără să fie testaţi sau vaccinaţi? Nu se poate astfel“, a completat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Mai multe informații aici.

Lasa un comentariu