Scandalul contestațiilor la Evaluarea Națională 2021. Părinții sunt revoltați de diferențele mari între note

Modul în care au fost corectate lucrările copiilor la Evaluarea Națională 2021 este criticat de părinți, care sunt revoltați de diferențele mari între notele afișate inițial și cele după contestații. Peste 12.500 de absolvenți de clasa a VIII-a au primit note majorate în urma celor mai mult de 20.000 de contestații depuse. Unele lucrări au obținut la recorectare chiar și 3 puncte în plus. Numărul elevilor care au promovat examenele a crescut cu 103, iar încă 12 elevi au obținut media generală 10. Un elev a cărui lucrare a fost notată inițial cu 3 a primit după contestații 8.

Formatul testelor de la Evaluarea Națională a fost schimbat în acest an. Pentru prima dată, probele au fost formulate după modelul testelor PISA.

„Este adevărat că sunt câteva exerciții de literatură, de interpretare a textului (…). Există 3,8 puncte din cele 10 la examen care pot fi notate diferit, ceea ce aduce o mare doză de subiectivitate acestui examen. Profesorii nu au fost pregătiți pentru a corecta aceste subiecte, este prima dată când le avem, iar copiii au fost pregățiți foarte târziu pentru aceste subiecte. Ele au apărut în noiembrie anul trecut, abia în a doua jumătate a anului școlar ei s-au putut pregăti pentru ele”, arată Cristina Tunegaru, profesor de limba și literatura română.  

Peste 20.000 de contestații depuse

Peste 20 de mii de contestatii au fost depuse anul acesta la Evaluarea Națională, un număr în creștere față de 2020, când au fost peste 15.000 de contestații. Pentru 12.500 de elevi, notele au crescut după recorectare, iar pentru aproape 6.000, notele au fost micșorate.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că se așteaptă ca diferențe mari să apară și la notele de la Bacalaureat după contestații.

„Mă aștept mai mult decât la Evaluarea Națională, pentru că spre deosebire de Evaluare, modul de organizare a Bacalaureatului s-a schimbat prea puțin, adică la Bacalaureat nu am avut un sistem prin care să eliminăm subiectivismul evaluărilor. Toți cei care se consideră îndreptățiți să conteste o pot face, e dreptul fiecăruia”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Educației are în faza de proiect un sistem digital de verificare a examenelor, prin care să se elimine subiectivitatea.  

Sursa: Digi24