Doar 500 de ieşeni vor putea participa la slujba de hramul Sfintei Parascheva

Doar 500 de persoane vor putea participa la slujba din acest an

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se pregăteşte de hramul Sfintei Parascheva, care va avea loc în ziua de miercuri, marcat printr-o slujbă pe pietonalul Ştefan cel Mare. 

Scena a fost amplasată deja în curtea interioară a ansamblului mitropolitan, cu faţa spre pietonal, iar asta va impune şi o serie de modificări. Spre exemplu, dacă până acum accesul pelerinilor la racla cu moaştele Sfintei Parascheva se face prin interiorul curţii, dinspre bulevard, în ziua hramului – 14 septembrie, accesul se va face de pe strada Cantacuzino, din spatele Mitropoliei.

citește și: Nu se supăra Dumnezeu dacă un an nu mergeam la Sf. Parascheva

În cursul zilei de ieri au fost mai mulţi pelerini decât în celelalte zile, jandarmii fiind nevoiţi să realizeze încă o buclă la circuit, fiind în punctul maximum şi 250 de oameni care aşteptau să intre în catedrală să se închine. Tot ieri a fost decorat şi baldachinul din curtea Mitropoliei, unde era scoasă în fiecare an racla cu moaştele Sfintei Parascheva – mai multe ghivece cu crizanteme au fost aşezate atât acolo, cât şi în interiorul catedralei.

„Slujba din ziua de 14 octombrie se va ţine pe pietonalul din Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe podiumul special amenajat. În spaţiul generos din faţă vor fi amenajate locuri unde să poată sta credincioşii, estimarea ar fi la la circa 500 de persoane, care trebuie să aibă buletin de Iaşi. Forţele de ordine aplică decizia luată la nivel naţional şi consideră că acolo este un moment de sărbătoare, şi cum este interzisă participarea altor persoane din alte localităţi, atunci vor restricţiona accesul. Deci cei care doresc să vină, trebuie să fie din Iaşi”, a precizat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Acces retricționat de jandarmi

Acesta a adresat un nou mesaj celor care vor să protesteze, i-a îndemnat să se roage, să fie paşnici, susţinând din nou că Mitropolia consideră decizia autorităţilor nedreaptă, discriminatorie şi disproporţionată. Cei aproximativ 500 de ieşeni care vor putea asista la slujbă vor sta pe scaune amenajate de către Primăria Municipiului Iaşi, care vor fi amplasate cu respectarea normelor sanitare aflate în vigoare, în timp ce accesul va fi restricţionat de către Jandarmerie, care va verifica buletinele celor care vin la manifestare, să vadă dacă au domiciliul sau reşedinţa în Iaşi.

citiți și: Raed Arafat INTERZICE pelerinajul la Iași, de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Lasa un comentariu