Imaginea cu ultimul soldat american ce părăsește Afganistanul a devenit virală. Aceasta a devenit simbolul unui final lipsit de glorie, după 20 de ani de ocupație militară

Războiul dus de SUA în Afganistan s-a încheiat. Armata americană a publicat o fotografie cu ultimul militar urcând la bordul ultimului avion de transport. În urmă au rămas la putere tot talibanii, care fuseseră alungați la începutul războiului, acum 20 de ani și care și-au sărbătorit noua independență cu focuri de armă, pe străzile din Kabul. 

În ultimele două săptămâni, SUA și celelalte țări care au participat la misiunea din Afganistan au scos din țară zeci de mii de localnici care le-au ajutat. 

Washingtonul spune că va continua să-i ajute pe cei care vor să plece din Afganistan, va continua să ofere asistență umanitară poporului afgan și va colabora cu guvernul taliban, dacă acesta își va respecta angajamentele.

General Frank McKenzie: „Retragerea din această seară înseamnă atât sfârșitul componentei militare a evacuării, cât și sfârșitul misiunii de aproape 20 de ani care a început în Afganistan la scurt timp după 11 septembrie 2001. Este o misiune care i-a adus sfârșitul lui Osama bin Laden, alături de mulți dintre complicii săi din al-Qaeda. Și nu a fost o misiune ieftină. Costul a fost de 2.461 de membri ai armatei SUA și civili uciși și mai mult de 20.000 răniți”.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Acum zborurile militare americane s-au încheiat și trupele noastre au plecat din Afganistan. A început un nou capitol al angajamentului Americii în Afganistan. Este unul care se va baza pe diplomație În viitor, orice angajament cu guvernul taliban din Kabul va fi condus de un singur lucru – interesul nostru național. Dacă vom putea lucra cu un nou guvern afgan într-un mod care va contribuit la asigurarea acestor interese, (…) într-un mod care va aduce o mai mare stabilitate pentru țară și regiune și va proteja progresele făcute în ultimele două decenii, o vom face”.

Sursa: DiGi24

Citește și 200 de câini și pisici, evacuați din Afganistan de un fost soldat britanic

200 de câini și pisici, evacuați din Afganistan de un fost soldat britanic. Pen Farthing, fondatorul unei organizații caritabile pentru protecția animalelor, a anunțat că vrea să fie evacuat din Afganistan, alături de animalele pe care le avea în grijă.

Lasa un comentariu