Final rușinos pentru Tudorel Toader. Orban vrea să îl scoată din Comisia de la Veneția

Final rușinos pentru Tudorel Toader Final rușinos pentru Tudorel Toader. Orban vrea să îl scoată din Comisia de la Veneția

Vine nota de plată pentru colaborarea cu PSD. Guvernul Orban l-ar putea înlocui pe fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, din calitatea de reprezentant al României în Comisia de la Veneţia, au dezvăluit surse politice pentru românia.europalibera.org.

Tudorel Toader se află la al doilea mandat de membru al Comisiei. Prima dată a fost numit în 2014, de către Guvernul Ponta, şi a doua oară, în mai 2018, de Guvernul Dăncilă. Actualul mandat ar urma să-i expire în 2022.

Guvernul Orban ar putea trimite în luna decembrie un memorandum de retragere a încrederii statului în prestaţia lui Tudorel Toader. Decizia coincide cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneţia.

În decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneţia. În cadrul acesteia ar putea avea loc şi dezbaterea asupra înlocuirii lui Toader, pentru că schimbarea este îndeobşte dificilă. În procedurile de schimbare a unui membru, se arată că „poate fi înlocuit dacă şi-a înaintat demisia sau în cazul în care Comisia semnalează că membrul în cauză nu mai este disponibil sau calificat să-şi exercite atribuţiile”.

Tudorel Toader, care avea în fişa postului „promovarea statului de drept şi a democraţiei”, s-a plasat în afara recomandărilor Comisiei de la Veneţia în perioada în care a fost ministrul Justiţiei şi a refuzat să dea curs solicitărilor organismului.

Într-un raport extrem de critic al Comisiei, din octombrie 2018, era solicitată, de pildă, renunţarea la constituirea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor. Toader a ignorat recomandarea. Dar i-a atribuit şi puteri de super-parchet, prin două ordonanţe de urgenţă ulterioare raportului Comisiei de la Veneţia. Şi Legile Justiţiei, şi modificările la Codurile penale au fost criticate de instituţia pan-europeană.

Mai multe informații, pe europalibera.org.

Lasa un comentariu