Comisia Europeană propune introducerea ”certificatului verde digital”, pentru a ușura călătoriile în interiorul UE.

Vor beneficia de certificate persoanele care s-au vaccinat, cele care s-au recuperat după COVID-19 și cele care vor prezenta un test negativ.

”Comisia Europeană propune crearea unui certificat verde digital pentru a facilita circulația liberă în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19. Certificatul verde digital va fi o dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului sau a fost recuperată după COVID-19”, anunță Comisia într-un comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, certificatul va fi distribuit gratuit, în format fizic sau digital și va conține un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea acestuia. Tot gratuit va fi și certificatul în limba engleză, pe lângă cel în limba/limbile statului membru.  Acestea vor conține informațiiprecum numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin, test sau recuperare și un identificator unic. Datele pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica veridicitatea și valabilitatea adeverințelor.

Reprezentanții Comisiei Europene precizează că sistemul de certificate electronice verzi este o măsură temporară ce va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara finalul urgenței cauzate de virus la nivel internațional în domeniul sănătății.

Certificatul verde digital oferă o soluție la nivelul UE pentru a se asigura că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat pentru a sprijini libera circulație în UE. Obiectivele noastre cheie sunt să oferim un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor”, a spus Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene.

Propunerea Comisiei Europene va trebui discutată și aprobată de Parlamentul European și de statele membre, care vor pregăti și implementarea logistică a eliberării și verificării certificatelor.

Editor: Doinita Bres 

Lasa un comentariu