VIDEO spectaculos cu „dansul de împerechere” al cocoșului de munte surprins la Parcul Natural Apuseni

VIDEO spectaculos cu „dansul de împerechere” al cocoșului de munte surprinse la Parcul Natural Apusenii.

Camerele de supraveghere au surprins ritualul de împerechere a unui cocoș de munte. Sunt imagini rare, deoarece împerecherea acestuia are loc între 15 aprilie si 15 mai, dar depinde și de starea vremii de afară. Cu mult noroc și cu ajutorul tehnologiei, s-a putut observa spectaculoasa paradă nupțială a cocoșului de munte, cu dansuri și cântece.

„Dansul de împerechere” al cocoșului de munte

Cocoșul de munte nu este sociabil, trăind în apropierea găinilor numai în perioada de împerechere, fiind o pasare poligama. Începutul ritualului de împerechere are loc dimineața, în copaci, apoi rând pe rând coboară pe zapadă unde își continuă mersul înfoiat. Apoi asteaptă găinile care se apropie tot mai mult, odată cu ridicarea întunericului, răspunzând printr-un cotcodăcit.

Ritualul de împerechere este realmente spectaculos. După împerechere femela își face cuibul pe jos, într-o adâncitură depunând 6-10 ouă. Puii sunt nidifugi, având corpul îmbrăcat în puf galben, cu pete negre pe cap, pete brune pe spate și pe aripi. Biotopul cocoșului de munte îl reprezintă pădurile de rășinoase, de la limita vegetației forestiere, pe la 1.200-1.500 metri altitudine. Îl intâlnim în tot lanțul Carpatic.

Se hrănește cu insecte, larve, fructe de pădure, ierburi, semințe de buruieni, muguri și rășinoase. Iarna, hrana principală este formata din ace de conifere, iar toamna din frunze de plop de munte. Atunci când deschide larg ciocul, cocoșul de munte nu aude, astupându-i-se canalul auditiv, moment când este vulnerabil la prădători.

Vezi video aici.

Lasa un comentariu