VIDEO. Radarele NATO de la Iași. Văd până la Kiev și Istanbul, dar pot fi și ținte strategice

Radarul Doppler de la Bârnova şi cel militar de la Miroslava “lucrează” intens în aceste zile. Dacă până de curând părea o fierătanie abandonată şi nemişcată, radarul de radiolocaţie de la Miroslava se învârte de câteva zile non-stop, scrutând cerul către est.

În partea de sud a Iaşului, radarul NATO din pădurea Bârnova, alb, imens şi rotund, are parte de asemenea de o activitate militară intensă în jurul lui. Acesta a fost amplasat în anul 2002, finanţat de guvernul SUA, oficial ca radar meteo.

El are însă o dublă calitate, fiind şi militar. De altfel, este fabricat de liderul mondial în echipamente militare ultrasofisticate, firma americană Lockheed Martin, iar la vremea amplasării un oficial militar ne spunea că poate detecta vizual chiar şi o pasăre, de la Kiev până la Constanţa.

Strict ipotetic, în cazul unui atac inamic, cele două obiective, alături probabil de pista aeroportului, ar fi primele ţinte luate în vizor la Iaşi, ca parte a preluării controlului aerian.

Radarul din comuna Miroslava, un obiectiv de care riveranii ştiu de ani buni, dar pe care nu îl veţi găsi sub nicio formă pe Google Maps, este situat pe drumul către localitatea Voroveşti. De fapt, în păduricea care îl ascunde se află mai multe “urechi” militare. Este o antenă care se învârte rapid, continuu, lângă ea se află o antenă statică, iar alături se pot observa mai multe şi mari antene parabolice. Acestea din urmă sunt aproape de sol.

Cititi mai multe in ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu