VIDEO. Moaștele Sfintei Parascheva, scoase din Catedrala Mitropolitană din Iași. Coada de pelerini se întinde până pe splai Bahlui

Mii de pelerini veniți din țară și din străinătate au participat, vineri dimineață, la scoaterea în procesiune a raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Ceremonia religioasă a avut loc în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași.

Vineri, în jurul orei 6, un sobor impresionant de preoți, condus de Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a purtat racla cu moaștele Sfintei Parascheva în procesiune. Aceasta a fost depusă apoi într-un baldachin amenajat special în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.

Preoții urmează să oficieze în cursul zilei slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu, precum și Sfânta Liturghie, notează Agerpres.

Mii de pelerini au participat la procesiunea oficiată în această dimineață. Cei mai mulți dintre ei spun că au venit la Iași încă de joi dimineață și s-au așezat la rând, în așteptarea momentului în care să se roage la moaștele Sfintei Parascheva.

În cursul zilei de vineri urmează ca mii de credincioși din Voluntari să ajungă cu 170 de autocare la Iași, pentru a se ruga la moaștele Cuvioasei Paracheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.

Prima persoană venită în pelerinaj care s-a închinat la racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost o pensionară de 76 de ani din Piatra Neamț. Elena Săbiuță a mărturisit că a așteptat 22 de ore acest moment, conform sursei citate.

„La procesiunea de scoatere a moaştelor am fost foarte impresionată. Am simţit un fior în tot corpul, aşa de mult m-a impresionat”,a spus Elena Săbiuță, pensionara care a venit în pelerinaj la Iași.

Credincioșii veniți în pelerinaj la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva se vor putea închina și la moaștele Sfântului Spiridon.

Sfintele odoare vor fi aduse la Iași, sâmbătă seară, de la o mânăstire din Corfu.

Așa cum spune tradiția, racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă sâmbătă seara din Curtea Mitropoliei şi va fi purtată în procesiunea „Calea Sfinților” pe străzile din centrul Iașiului. Apoi, vor fi reașezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până când se vor închina toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, considerată ocrotitoarea Moldovei şi a celor năpăstuiţi. Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

Lasa un comentariu